Deşi banii sunt din ce în ce mai puţini, reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) spun că trebuie să gândim pozitiv şi pe termen lung.
Administratorii fondurilor de pensii private sunt convinşi că vin vremuri grele, iar "cei care investesc în acţiuni acum, asumându-şi, bineînţeles, anumite pierderi, s-ar putea să fie câştigătorii de mâine". Conform raportului semestrial privind pensiile private din România, prezentate ieri în cadrul unei conferinţe de presă, fondurile de pensii private au obţinut un randament mediu de 7% pe primele şase luni ale anului 2009. Rezultatul este echivalent cu o performanţă investiţională de 14% pe an, potrivit calculelor realizate de APAPR. Reprezentanţii asociaţiei spun că nevoia de mediatizare permanentă a rezultatelor este pe de o parte benefică, informaţia ajungând permanent la beneficiari, însă îi pune în dificultate pe administratorii fondurilor de pensii private, deoarece publicul neavizat poate interpreta ca pe un eşec randamentul scăzut al investiţiilor într-o perioadă economică nefavorabilă, cum este cea pe care o traversăm. Din acest motiv, subliniază că investiţiile trebuie gândite pe termen lung şi foarte lung, indiferent de dificultăţi.
RISC MAXIM
Cu toate acestea, APAPR ne asigură că lucrurile au mers bine în România până acum. "Performanţa pieţei de pensii private din România se dovedeşte din nou remarcabilă, în condiţii foarte dificile în economie şi pe pieţele financiare. Fondurile de pensii din România au rămas în prima jumătate a acestui an printre cele mai performante din Europa şi din lume", a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR. Randamentul investiţional a fost superior în această perioadă în cazul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu 7,04% pe primele şase luni, faţă de 6,94% în cazul fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III). Reprezentanţii APAPR mai spun că aceste câştiguri au fost realizate în condiţii de risc minim pentru participanţi, fondurile de pensii având expuneri de peste 90% pe instrumente financiare cu venit fix şi risc redus, expunerea pe acţiuni şi alte instrumente volatile fiind foarte redusă în primul semestru al anului.
Citește pe Antena3.ro