x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza

Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza

de Redacția Jurnalul    |    07 Noi 2023   •   15:25
Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza
Sursa foto: Hepta

Primii 20-25 de români au fost evacuați, la ora transmiterii știrii, din Fâșia Gaza, spune pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. El precizează că eforturile diplomatice vor continua și pentru evacuarea celorlalți români.

„Da, cu siguranță au ieșit (români din Fâșia Gaza - n.r.). Este ora 15. Procedura este în derulare. În baza datelor neactualizate, pot să vă spun că au ieșit din Gaza circa 20-25 de cetățeni care au și cetățenia română”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

El mai spune că „eforturile diplomatice continuă” pentru evacuarea românilor din Fâșia Gaza.

Un număr de 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, a anunțat marți dimineața Ministerul Afacerilor Externe.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE acordă sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică.

Ulterior, cetățenii români și familiile acestora vor fi preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Egipt și cele două echipe mobile, care îi vor însoți până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene speciale.

„Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru ceilalți cetățeni români și membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza”, transmite MAE.

Peste 260 de cetățeni români și membri de familie din Fâșia Gaza s-au notificat pe lângă Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării din Fâșia Gaza, iar șase români sunt ostatici în Fâșia Gaza.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaza romani