Jumătate dintre cei care pică Bacalaureatul renunţă la şcoală şi nu mai dau examenul din nou în anii următori. Dintre cei care încearcă pentru a doua sau chiar a treia oară să îşi ia diploma de absolvire, doar o treime reuşeşte, arată statisticile ultimilor ani.
În ultimii 5 ani, 330.000 de elevi au mers la liceu degeaba: fie nu s-au prezentat, fie au picat examenele de absolvire. „E o cifră foarte mare, sunt destine frânte, şi nu neapărat din cauza lor, cât din cauza sistemului”, spune Ştefan Vlaston, preşedintele EDU CER – Asociaţia profesională pentru educaţie şi cercetare din România. În urmă cu 10 ani, procentul celor care promovau examenul maturităţii era de aproape 85%. Acum, abia trece de 60%. Odată ce au picat examenul, cu greu se mai adună în încercarea de a-şi lua diploma. Jumătate din ei renunţă. Fie îngroaşă rândurile şomerilor, fie se angajează pe salarii de nimic.
Numărul celor care nu au reuşit să treacă examenele a crescut după 2009, odată cu desfiinţarea şcolilor de Arte şi Meserii. Cei care ar fi vrut să urmeze un învăţământ profesional s-au văzut nevoiţi să meargă la liceele tehnologice, la finalul cărora să susţină un examen greu de Bacalaureat.
Specialiştii în educaţie vin cu soluţii pentru a micşora rata de eşec. Una dintre acestea este înfiinţarea Bacalaureatului profesional. „Am propus să existe un liceu profesional, terminat cu un Bacalaureat profesional, care să cuprindă 50% instruire practică, nu matematică, istorie, filozofie, ci comunicare şi informatică, pentru că de asta are nevoie un muncitor. Atenţie, această diplomă nu va da posibilitatea înscrierii la facultate. Pentru studii superioare va trebui dată o diferenţă”, explică Vlaston. Deocamdată, însă, oficialii din educaţie nu au dat curs acestei propuneri.
Fără diplomă, salariul ajunge abia la 1.000 de lei
George Butunoiu, unul dintre cei mai buni specialişti în resurse umane, spune că, pentru firmele private, nu e diferenţă mare între cei care au sau nu au o diplomă de Bacalaureat. „Nu am văzut niciodată o firmă privată care să aibă un post pentru care Bac-ul să aibă vreo semnificaţie. Cu atât de mulţi oameni care fac o facultate, joburile pentru cei fără studii superioare sunt cele pentru munci simple, în care nu ai nevoie să ştii lucruri pe care le înveți în liceu. În firmă înveţi la faţa locului, ţi se spune ce să faci”, explică specialistul. Problema lor e că, în lipsa unei diplome, rămân pe posturile acelea mult şi bine, cu salariu foarte mic.
Un absolvent de 12 clase fără diplomă câştigă un salariu net de 800-900 de lei pe lună. Rar trec, în primii ani de când sunt angajaţi, de 1.000 de lei.
Promovabilitatea la Bacalaureat
2014 - 60,65%
2013 - 56,4%
2012 - 44,4%
2011 - 45,7%