x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Geoană, despre faptul că nu a primit onorul: "Este un abuz intolerabil la adresa ordinii constituţionale"

Geoană, despre faptul că nu a primit onorul: "Este un abuz intolerabil la adresa ordinii constituţionale"

01 Dec 2010   •   14:58
Geoană, despre faptul că nu a primit onorul: "Este un abuz intolerabil la adresa ordinii constituţionale"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, califică drept regretabil incidentul petrecut la parada militară de la Bucureşti, organizată cu ocazia Zilei Naţionale, când garda de onoare i-a prezentat onorul primului ministru, Emil Boc. Geoană susţine că incidentul "umbreşte" în mod "nepermis şi nemeritat" sărbătoarea tuturor românilor.

"Acest incident reprezintă un abuz intolerabil la adresa ordinii constituţionale şi a statului de drept în România. Incidentul este cu atât mai regretabil, cu cât Ziua Naţională a României ar fi trebuit să fie un prilej pentru a lăsa deoparte atitudinile politicianiste meschine. Dorim ca acest incident să nu umbrească buna organizare a paradei militare. (...) Bărbaţii şi femeile care activează în cadrul Armatei Române au fost mereu un etalon de profesionalism", precizează un comunicat transmis de Biroul de presă al Senatului şi citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Mircea Geoană va solicita instituţiilor abilitate să investigheze care au fost cauzele şi motivele care au stat la baza incidentului de la parada militară din Bucureşti.

"Este pentru prima oară când preşedintele României lipseşte de la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale în ultimii 20 de ani. Nicio altă obligaţie internaţională nu poate avea precădere faţă de Ziua Naţională. Nici preşedintele şi nici vreo 'structură abilitată' nu pot modifica dispoziţiile exprese şi imperative ale Constituţiei României. (...) Prevederile constituţionale (...) stabilesc în mod precis şi fără echivoc care este ierarhia demnităţilor în statul român", adaugă comunicatul Senatului.

Documentul precizează că, potrivit unui ordin al MApN din martie 2009, "onorul militar se acordă în următoarea ordine: preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării şi şefului Statului Major General".

Preşedintele Senatului transmite, prin intermediul comunicatului, "un sincer La Mulţi Ani, tuturor românilor, din ţară sau din străinătate, cu ocazia Zilei Naţionale a României".

×