x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Geoană: Nu poţi trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai

Geoană: Nu poţi trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai

23 Sep 2012   •   11:00
Geoană: Nu poţi trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai

Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greseli si, ca intr-o problema de matematica, rezultatul nu avea cum sa fie decat gresit, sustine senatorul Mircea Geoana, intr-o postare pe blog.

"A lipsit cu desavarsire o abordare a privatizarii menita sa ofere perspective atat unor investitori seriosi, cat si zecilor de mii de familii care depind de acest loc de munca. 'Problema' Oltchim nu s-a nascut astazi sau ieri. Ea este, ca in alte multe cazuri, rezultatul unei toxice combinatii de management defectuos si de calcul politic iresponsabil. Cu migala, guvernarile succesive ale PDL au tot bagat aceasta problema sub pres. (...) In timp ce taia pensii si salarii, guvernarea PDL a preferat sa-si cumpere linistea la Oltchim cu imprumuturi de sute de milioane de euro, desi stia ca nu face decat sa prelungeasca agonia. In locul unei operatii grele care sa puna pe picioare pacientul, PDL a preferat la Oltchim sa ofere cu generozitate calmante si somnifere", scrie Geoana.

In opinia sa, la Oltchim este nevoie de garantii ca locurile de munca vor fi pastrate, ca exista o strategie de a face compania viabila si profitabila, atat pentru proprietar, cat si pentru statul roman.

"Cred ca licitatia de vineri trebuie imediat anulata daca acel care a castigat nu dispune de capitalul de lucru de 250 milioane de euro si de un plan care sa garanteze pastrarea locurilor de munca si revenirea pe profit a companiei", mai sustine senatorul, potrivit Agerpres. Potrivit lui Geoana, lupta pentru locurile de munca de la Oltchim este una fundamentala si ii roaga pe "cei de la Ministerul Economiei sa se gandeasca cu mai multa empatie la valceni".

"Sunt sigur ca oamenii pot munci mai mult, pot accepta reduceri temporare, daca li se pune in fata un plan care sa le arate ca fabrica va ramane acolo, ca ceea ce fac ei e valoros si ca vor continua sa faca ceea ce au invatat. Oltchim nu e doar o fabrica, e o comunitate frumoasa, o comunitate responsabila pentru zeci de mii de destine, dar si pentru una dintre cele mai frumoase povesti sportive din Romania ultimilor ani. Nu stiu in cate sporturi Romania se poate mandri ani de an cu semifinale sau finale de Liga Campionilor. Echipa de handbal de la Oltchim trebuie pastrata si incurajata, ca fiecare loc de munca de aici', mai scrie Geoana, care arata ca, in ceea ce priveste privatizarile, e timpul sa se intre 'in zona abordarilor profesioniste".

×