x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghe Alexandru, vinovat de libertate

Gheorghe Alexandru, vinovat de libertate

de Mara Raducanu    |    16 Feb 2012   •   21:00
Gheorghe Alexandru, vinovat de libertate

Pe 23 ianuarie 2012, Alexandru Gheorghe, locotenent, in varsta de 27 de ani, incadrat la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, a venit in Piata Universitatii pentru a-i sustine pe protestatari. Locotenentul si-a facut aparitia imbracat in uniforma militara, afir­mand, in acea seara, din mijlocul pro­tes­tatarilor, ca 's-a saturat de batjocura din aceasta tara'.

El le-a reamintit manifestantilor din Piata ca 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a indemnat sa nu aiba incredere in clasa politica si sa continue manifestatiile, precizand insa ca nu a venit sa scandeze im­po­tri­va presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta este comandantul su­prem, insa 'deasupra lui este po­po­rul'. Locotenentul a vorbit si despre degradarea valorilor din societatea romaneasca, sustinand ca 'omul de bun-simt, muncitor, e batjocorit in ultimul hal' si 'deasupra lui s-au ridicat nulitatile absolute'. Prezenta lui printre protestatari a starnit numeroase discutii si controverse.
Au fost si oameni care l-au blamat si care nu au reusit sa-i inteleaga gestul. Altii, nu putini, l-au admirat pentru riscurile pe care si le-a asumat.

24 ianuarie 2012. Familia ta­na­ru­lui locotenent Alexandru Gheor­ghe se teme de ceea ce i s-ar putea intampla. 'Sunt mandru de fratele, pentru ca a luat atitudine impotriva unui sistem corupt. (...) Ne este teama de jocurile de culise care s-ar putea face pentru reducerea lui la tacere', a de­cla­rat fratele locotentului pentru An­te­na 3. 'Nu pot sa spun ca nu mi-a fost frica. Am avut nopti intregi de in­somnii gandindu-ma ce trebuie sa fac... Indiferent daca ma aresteaza sau nu, eu stiu ca am sa fiu cel mai li­ber om din Romania, fiindca am facut ceea ce trebuie. Sunt un patriot si imi iubesc tara si neamul', a mai spus locotenentul Gheorghe Alexandru.

26 ianuarie 2012. 'Nu am fost sanctionat in nici un mod pana acum', a declarat la cateva zile de la prezenta sa in piata lt. Gheorghe Alexandru, precizand ca se incearca sanctionarea sa intr-un mod ilegal, fara repectarea procedurilor in vigoare. Tanarul a mai precizat ca a fost fortat sa semneze anumite declaratii neconforme, dar a refuzat acest lucru. El a mai declarat ca de cand a fost la Bucuresti este urmarit permanent. 'Nu am mai dormit acasa de luni seara, dorm la un prieten ofiter. Incontinuu sunt supravegheat de o masina neagra. Am fost urmarit inca de la plecarea mea din Capitala. Am ajuns sa ma simt ca in filmele cu James Bond (…) Dimineata (n.r. – joi, 26 ianuarie), am iesit in civil ca sa merg acasa, sa ma schimb. Aceeasi masina, tot doi barbati in ea. Am mers la masina sa-i intreb cine sunt si ce vor. Nu au vrut nici macar sa lase geamul jos. Cand au vazut ca scot telefonul si-i filmez, au inceput sa claxoneze, au pornit avariile, dupa care au demarat in tromba', a declarat locotenentul.

15 februarie 2012. Flotila 71 Aeriana din Campia Turzii a confirmat in Consiliul de judecata al apelului, reunit in sedinta, ca s-a decis cu unanimitate mentinerea hotararii initiale referitoare la locotenentul Gheorghe Alexandru, respectiv 'vinovat, cu propunerea de trecere in rezerva'. Locotenentul Gheorghe Alexandru a fost gasit vinovat de catre Consiliul de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana de mai multe fapte. Astfel, s-a stabilit ca participarea sa, in data de 23 ianuarie, la mitingul din Piata Universitatii, este fapta interzisa de regulile militare.

Decizia, considerata ilegala, va fi atacata in contencios la Curtea de Apel Cluj
Locotenentul este hotarat sa lupte pana la capat. Intrebat miercuri seara, la Antena 3, daca regreta gestul pe care l-a facut in Piata Universitatii si daca l-ar mai repeta, tinand cont de circumstante, locotenentul Alexandru a raspuns ca nu regreta nimic si ar mai face acest gest. 'Sufleteste si moral am facut ceea ce am simtit ca trebuie sa fac pentru oamenii simpli carora m-am adresat', a spus el. Ion Panaitescu, avocatul lui Alexandru Gheorghe, a declarat pentru Jurnalul National ca decizia este ilegala si ca va fi atacata in contencios la Curtea de Apel Cluj.

'Problema este a legalitatii constituirii celor doua consilii de judecata. Hotararile acestor fantomatice colegii de judecata sunt lovite de nulitate, pentru ca aceste consilii si complete s-au intrunit in mod ilegal. Daca nu am o lege, cum sa il cercetez eu pe fond daca nimeni nu poate sa-l judece pentru ca nu exista nici un act normativ. Ordinul ministrului Apararii, dat in executarea Legii 80/95 privind statutul cadrelor militare, nu a fost publicat in Monitorul Oficial', sustine generalul (r) Ion Panaitescu, avocatul locotenentului.

×
Subiecte în articol: observator