x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghe Ştefan "Pinalti", la DNA. Ce acuzaţii i se aduc primarului din Piatra Neamţ

Gheorghe Ştefan "Pinalti", la DNA. Ce acuzaţii i se aduc primarului din Piatra Neamţ

05 Iun 2014   •   10:36
Gheorghe Ştefan "Pinalti", la DNA. Ce acuzaţii i se aduc primarului din Piatra Neamţ

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a prezentat joi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat, informează Agerpres. La intrare în sediul DNA, Gheorghe Ştefan nu a făcut declaraţii. El a venit însoţit de avocat.

În 28 mai, Pinalti a fost citat la DNA pentru a i se comunica acuzaţiile: folosire a influenţei de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis la acea dată, începând cu 2009, Gheorghe Ştefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

'SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, Strong Montaj s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor. Aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite', se arăta în comunicat.

DNA preciza că, pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de Strong Montaj cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ - Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti -, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

'Este de precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale. Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT iar după aprobarea listelor se făcea plata', au reţinut procurorii.

Sursa citată menţiona că pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui CJ Neamţ.

'În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan. În această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani în special către acele autorităţi publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA. Prin urmare, folosindu-se de influenţa sa (...), Gheorghe Ştefan a asigurat finanţarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparţinea şi pe care o administra în fapt', se mai arăta în comunicat

×
Subiecte în articol: gheorghe stefan pinalti dna