PE ŞEST ● de o săptămînă, ANRE a decis scumpirea căldurii
Preţul de producţie al energiei termice produsă în cogenerare a fost
majorat cu 9% de ANRE. Ca să nu se simtă la consumatori, primăriile
trebuie să găsească fonduri pentru subvenţii.
PE ŞEST ● de o săptămînă, ANRE a decis scumpirea căldurii
Preţul de producţie al energiei termice produsă în cogenerare a fost majorat de ANRE cu 9% în medie pe ţară şi cu 11,2% pe Bucureşti. Ca să nu se simtă la consumatori, primăriile trebuie să găsească fonduri pentru subvenţii.
Românii vor resimţi din plin şocul scumpirilor la energia termică, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat o creştere cu 9% în medie pe ţară pentru centralele care produc în cogenerare atît energie electrică, dar şi energie termică, potrivit lui Nicolae Opriş, vicepreşedintele instituţiei. În Bucureşti, creşterea validată a fost de 11,2%. Acum toată lumea aşteaptă ca autorităţile locale să scoată printr-o minune fondurile necesare astfel încît să subvenţioneze creşterea preţului. Scandalul a fost declanşat dumincă, după ce Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a anunţat faptul că Reglementatorul a decis la 1 iulie, pe lîngă majorarea preţurilor cu 12,5% la gaze naturale şi 4,4% la curent electric, şi creşterea preţului cu 12,5% la energia termică, fără să anunţe opinia publică.
"Deciziile ANRE privind preţul gigacaloriei la producătorii în cogenerare sînt trimise către ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – n.r.), instituţie care stabileşte preţurile locale de referinţă pe baza acestor date", a arătat Opriş. "Pînă ce ANRSC nu modifică preţul local de referinţă, tariful pentru populaţie rămîne acelaşi, iar toate costurile suplimentare trebuie suportate de către bugetul local", a subliniat el. Conform lui Opriş, poate dura chiar şi o lună pînă cînd ANRSC va lua o decizie privind preţurile locale de referinţă. După stabilirea acestuia, autorităţile locale decid dacă păstrează acest preţ sau subvenţionează majorarea. Cert este că, fie din majorare, fie din compensări, tot din banii fiecăruia se vor plăti noile preţuri.
CAUZE. Problema este complicată şi începe din iarna 2007-2008, în care Elcen Bucureşti a solicitat către ANRE majorarea cu 15% a gigacaloriei furnizate de RADET către populaţie. Autoritatea preciza pentru Jurnalul Naţional încă de la 9 aprilie că, "potrivit reglementărilor în vigoare, indexarea preţurilor la Elcen cu variaţia preţurilor la combustibili a fost supusă aprobării Comitetului de reglementare al ANRE. Această propunere nu concordă decît parţial cu cea a Elcen, fiind bazată pe alte prevederi legale". Mai exact, scumpirea a fost pritocită de Elcen şi ANRE încă de acum cîteva luni, însă Autoritatea a considerat că, legal, nu pot fi acceptate creşterile de preţuri propuse pînă la aprobarea de către Guvern a unei Hotărîri care să reglementeze schema de susţinere a producătorilor în cogenerare. Or, Elcen este producător în cogenerare. Deşi Hotărîrea respectivă n-a apărut, ANRE a validat, totuşi, o creştere de preţ de 11,2%. Elcen produce o treime din energia termică a României, care este distribuită bucureştenilor de RADET.
Verificări la sînge la Elcen
Guvernul va selecta o firmă de audit care să verifice la Electrocentrale Bucureşti, producătorul de energie termică al Capitalei, structura costurilor şi posibilităţile de reducere a cheltuielilor. Călin Popescu Tăriceanu a precizat ieri că lipsa unui control riguros al cheltuielilor publice determină costuri exagerate pentru producerea energiei termice. Istvan Antal, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor a cerut încă de săptămîna trecută ca toţi producătorii de energie termică, termocentralele şi complexurile energetice să fie verificate pentru a se putea stabili exact dacă acele cantităţi reclamate a fi consumate pentru producerea energiei au fost cu adevărat folosite şi nu doar pe hîrtie.Suspiciuni de preţuri umflate
Preţul la energia termică livrat populaţiei este dublu faţă de cel de producţie, a declarat recent Dan Andreescu, director de dezvoltare tehnologică din cadrul companiei General Turbo. Andreescu a declarat că "metodologia actuală de calculare a preţurilor dezvoltată ANRE face ca o gigacalorie să fie 25-30 de euro, în vreme ce costul ei de producţie este de 10-12 euro. Jumătate din preţ este subvenţie pentru preţul energiei electrice produsă de aceeaşi centrală", a spus Andreescu despre cogenerare. Mai exact, expertul a afirmat că preţul la gigacalorie este crescut artificial pentru că la acesta autorităţile locale compensează o parte din preţuri. Astfel s-ar subvenţiona indirect preţul energiei electrice, care e ţinut jos artificial. Potrivit ANRE, din cei 60,4 TWh de energie electrică produşi anul trecut în România, 16,8 TWh au fost realizaţi în cogenerare. Pentru cele 12,2 milioane de gigacalorii estimate a fi livrate în acest an, compensările la energia termică acordate centralelor totalizează 727,1 milioane de lei, cu TVA.Citește pe Antena3.ro