x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigantul asigurarilor scartaie

Gigantul asigurarilor scartaie

29 Mar 2005   •   00:00

Filiala AIG din Romania nu comenteaza Consiliul de administratie al AIG este din ce in ce mai "nervos". Plecarea de acum doua saptamani a lui Maurice R. "Hank" Greenberg de la directia/conducerea operationala a gigantului de asigurari nu a clarificat situatia financiara a societatii, ci dimpotriva.



  • de IOHANNA ONACA PURDEA

  • Potrivit ziarului francez Le Figaro, autoritatile judiciare si de reglementare sunt din ce in ce mai interesate de "erorile contabile" descoperite in ultimele zile de auditorii interni ai societatii. Cel putin 30% din tranzactiile dubioase dintr-un total de 3 miliarde de dolari, in cursul ultimilor cinci ani ar fi servit la manipularea rezultatelor AIG. Si inventarul nu se termina aici.

    PAGUBE. Pagubele cauzate de AIG de aceste evenimente sunt importante. Nu sunt numai de imagine, ci si in termeni financiari. Pe bursa, societatea a pierdut deja aproape un sfert din capitalizare din 14 februarie, cand au aparut cererile de informatii formulate de M. Spitzer si de autoritatea pietei financiare americane, Securities and Exchange Commission.

    Printre tranzactiile dubioase, mai mult implicate sunt doua societati de reasigurare cu sediul in Barbades, al caror unic client se pare ca era AIG. Acest tip de relatie este in mod special suspecta pentru ca AIG a externalizat riscurile catre societati in aparenta distincte, dar care erau de fapt controlate de unicul lor client. Se poate vorbi despre o metoda pentru a evita inregistrarea pierderilor in conturile consolidate ale AIG.

    O alta tranzactie suspecta se pare ca a fost initiata chiar de M. Greenberg cu o filiala a soietatii de reasigurare General Rea in urma cu patru ani, care ar fi permis umflarea rezervelor AIG cu 500 milioane de dolari.

    RETICENTA. Si mai nelinistitor este faptul ca inalti responsabili ai AIG, bine plasati pentru a avea cunostinta despre aceste tranzactii, nu coopereaza cu autoritatile. In aceste conditii, noul patron al societatii de asigurare a trebuit sa indeparteze interesele, respectiv pe directorul financiar si pe un responsabil al activitatilor de reasigurare. Mai ramane insusi "Hank" Greenberg, omul care a condus cu o mana de fier AIG in ultimii 40 de ani. Dar va accepta acesta sa vorbeasca? O intalnire importanta a fost deja stabilita pentru 12 aprilie cu anchetatorii lui Eliot Spitzer, avocatul general al New York-ului. Consiliul de Administratie al AIG, pe care M. Greenberg il conduce inca, spune ca daca si acesta va refuza sa coopereze cu procurorii, va fi concediat la randul sau.

    NO COMMENT. Am incercat sa vedem care sunt efectele pe care aceasta ancheta le poate avea asupra sucursalei din Romania a societatii AIG. Reprezentantii din Romania ne-au trimis insa la sediul firmei din New York.
    ×
    Subiecte în articol: observator