x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gonţea, "tătic" de tunuri imobiliare

Gonţea, "tătic" de tunuri imobiliare

de Libiu Mateescu    |    10 Apr 2009   •   00:00
Gonţea, "tătic" de tunuri imobiliare

Ion Gonţea, prefectul "portocaliu" al judeţului Braşov, este consecvent în acoperirea notarială a escrocheriilor cu terenuri, derulate în judeţul Braşov, dezvăluite în premieră de Jurnalul Naţional.



După inculparea sa în dosarul "Condor", la Bucureşti, Braşov, iar în prezent la Curtea de Apel Iaşi, pentru înşelăciune, după dezvăluirea rolului său în tunul imobiliar dat Romarm, prefectul PD-L al Braşovului este implicat într-o nouă potlogărie imobiliară: jefuirea patrimoniului public privat al municipiului Zărneşti.

Dezvăluirile Jurnalului Naţional despre aventurile notariale penale ale prefectului PD-L de Braşov, Ion Gonţea, continuă cu prezentarea unui nou tun imobiliar, dat de această dată, nu Armatei Române, ci municipiului Zărneşti. Printr-o licitaţie trucată, prinţului asfaltului pedelist, Marcel Butuza, i s-au atribuit 121 de terenuri!!, preferenţial, pentru nici 11 euro metrul pătrat, la o treime din preţul real al zonei. Şeful Guvernului, coleg de partid cu prefectul Braşovului, continuă să păstreze tăcerea în cazul "Gonţea".

FILMUL INGINERIEI
Fostul primar pedelist al oraşului Zărneşti, Gheorghe Lupu, este cercetat şi urmărit penal de DNA, dar şi de Parchetul Judecătoriei Zărneşti, după ce a fost găsit de Curtea de Conturi cu nenumărate nereguli în afacerile imobiliare derulate de Primăria Zărneşti, la 09.07.2007.

El este acuzat de înstrăinarea unei părţi importante din terenul municipiului Zărneşti, mai precis 20 de hectare, către principalul sponsor al PD-L Braşov, Marcel Butuza, respectiv firma Vectra Service SRL. Modalitatea aleasă a fost, ca şi în alte cazuri, o licitaţie trucată, în care caietul de sarcini a fost făcut conform interesului magnatului asfaltului braşovean.

Adică, preţul oferit pe teren era punctajul minim, iar promisiunea de a achiziţiona toate cele 121 de terenuri la pachet, era punctată maxim. Aşa au ajuns localnicii, cei care au oferit chiar 30 de euro pentru un metru pătrat de teren, să piardă licitaţia în favoarea lui Butuza, cercetat penal şi pentru alte potlogării imobiliare, care a oferit doar 10 euro/mp.

Consfinţirea notarială a jafului imobiliar a fost realizată de acelaşi penal al ingineriilor imobiliare braşovene, actualul prefect Ion Gonţea, care, ca şi în cazul megaescrocheriei "Condor", sau în cazul tunului imobiliar dat Armatei de italienii care conduc Parcul Industrial Zărneşti, a autentificat actele de înstrăinare a terenurilor, fără a verifica legalitatea licitaţiei.



Încheierea notarială a actualului prefect are numărul de înregistrare 781/24.03.2008. Firma prinţului controversat al asfaltului braşovean mai achiziţionase 10 hectare de teren, tot de la "victima" oraşul Zărneşti, la doar 0,30 euro/mp, tot prin aportul penalului său prieten şi primar al oraşului, Gheorghe Lupu. Nimic nu s-a construit pe aceste terenuri, ci au fost scoase la vânzare, la bucată.

Evident la preţuri de câteva ori mai mari decât cele solicitate iniţial de Primărie. Ulterior, Lupu, după pierderea Primăriei, a fost propus de Gonţea, "tovarăşul" său de ilegalităţi imobiliare, pentru funcţia de director adjunct la Inspectoratul de Mediu, dar şi numit în Consiliul de Administraţie al Romarm-Tohan Zărneşti.

LUPUL, PAZNIC LA OI
Potrivit legii, prefectul unui judeţ este obligat, în principal, să verifice legalitatea actelor emise de autorităţile administraţiei locale de pe raza judeţului respectiv. Ion Gonţea, dimpotrivă, a fost implicat în cele mai răsunătoare scandaluri imobiliare din Braşov, dezvăluite de Jurnalul Naţional, care au pornit de la atribuirea ilegală a unor terenuri şi imobile clientelei pedeliste, cu binecuvântarea Consiliului

Local, atât de la Braşov, cât şi de la Zărneşti. Gonţea, ca notar, a câştigat foarte multe miliarde de lei, numai din taxe notariale, cu condiţia "relaxării" rigurozităţii notariale, în favoarea clienţilor săi. Numai transferul terenurilor municipiului Zărneşti în patrimoniului prinţului asfaltului, Marcel Butuza, a creat bugetului local un prejudiciu de peste 6 milioane de euro, care i-a adus în schimb lui Gonţea un venit de aproape 400 de milioane de lei.

PREFECTUL ACUZĂ PRESA
Într-o conferinţă de presă ţinută la Prefectura Braşov, Gonţea a acuzat presa care i-a dezvăluit implicările în tunuri imobiliare date statului, de rea-voinţă.

El a replicat, în poziţiile sale publice, referindu-se la calitatea sa de notar. "Eu nu am atribuţii de verificare a actelor. Văd deciziile consiliilor de administraţie, sau a consiliilor locale şi autentific. Nu am participat nici la privatizarea societăţii «Condor», nici la decizii care privesc vânzări de terenuri. Voi, presa, scrieţi fără să cunoaşteţi realitatea. Eu cred în Dumnezeu şi nu este bine să faci rău, că Dumnezeu te pedepseşte. Eu încerc să fac bine", declară Ion Gonţea.

Săptămâna trecută, însă, 60 de acţionari ai societăţii "Condor", cărora prefectul le-a făcut "numai bine", deposedaţi ilegal de avere, au protestat lângă Prefectura Braşov, chiar împotriva "binefăcătorului". Ei au ameninţat că vor merge până la primul-ministru şi până la preşedintele Băsescu, pentru a-l reclama pe Gonţea, inculpat în proces.

×