x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Google îşi modifică logo-ul pentru centenarul “Maria Tănase”

Google îşi modifică logo-ul pentru centenarul “Maria Tănase”

de Alexandru Radescu    |    25 Sep 2013   •   07:45
Google îşi modifică logo-ul pentru centenarul “Maria Tănase”
Sursa foto: Maria Tanase logo Google

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la naşterea marii artiste Maria Tănase, motorul de căutare Google apare azi stilizat cu chipul cântăreţei noastre. De asemenea, prima literă "o" a fost înlocuită cu un microfon la care artista interpretează un cântec, după o celebră fotografie de epocă.

Citeşte şi
Centenar Maria Tănase. A turnat vis în cântece
Centenar Maria Tănase. Cantareata si Securitatea
Centenar Maria Tănase. Sculptorul unei iubiri
Centenar Maria Tănase. Întreţinutul unei doamne

În galeria logo-urilor dedicate României, în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Mărţisorul şi Ziua Naţională a României.

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică.

Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938.

În urma unei audiţii la Hanul Ancuţei, din al cărei juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american H. Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi şi George Enescu.

Între 1953 şi 1961 a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume, din care patru în limba franceză, informează Mediafax.ro. A încetat din viaţă la Bucureşti, pe 22 iunie 1963, la numai 50 de ani, fiind condusă pe ultimul drum de mii de oameni.

×