x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator GOOGLE sărbătoreşte 130 de ani de la naşterea lui FRANZ KAFKA. Celebrul scriitor, omagiat printr-un DOODLE cu "Metamorfoza" (VIDEO)

GOOGLE sărbătoreşte 130 de ani de la naşterea lui FRANZ KAFKA. Celebrul scriitor, omagiat printr-un DOODLE cu "Metamorfoza" (VIDEO)

03 Iul 2013   •   08:01
GOOGLE sărbătoreşte 130 de ani de la naşterea lui FRANZ KAFKA. Celebrul scriitor, omagiat printr-un DOODLE cu "Metamorfoza" (VIDEO)

FRANZ KAFKA este celebrat de GOOGLE printr-un logo special, la aniversarea a 130 de ani de la naşterea lui. Logo-ul reprezintă o sinteză a operei "Metamorfoza", povestea unui agent de vânzări care se transformă peste noapte într-o gânganie urâtă.

KAFKA s-a născut acum 130 de ani, pe 3 iulie, la Praga, într-o familie de evrei, fiul comerciantului Hermann Kafka şi al Juliei Kafka. Limba maternă a lui Kafka, în care a şi scris mai târziu, a fost germana.

Reprezentant al prozei moderne, scriitorul a exercitat o influenţă decisivă asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, stranie asupra realităţii, marcată de expresionism şi suprarealism, în care condiţia tragică a omului este reprezentată parabolic.

Romanele şi nuvelele lui FRANZ KAFKA, inspirate din filosofia lui Soren Kierkegaard, exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii distructive a unui monstruos aparat birocratic ("Procesul", 1925, "Colonia penitenciară", 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenţei sale civice ("Castelul", 1926), fie dezintegrarea relaţiilor interumane ("Metamorfoză", 1915). Impresia de coşmar şi tensiunea dramatică, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, în formă de parabolă, obsesivă.

FRANZ KAFKA a deschis porţile unei lumi surealiste în care omul este neputincios în faţa sistemului şi a birocraţiei, cu personaje brutale şi alienate. Deşi nu este foarte des citat, se spune că a influenţat operele următorilor autori: Jean Paul Sartres, Albert Camus şi chiar Eugen Ionescu.

×