Procurorul doljean Marius Vlădoianu, cercetat disciplinar pentru implicarea în scandalul legat de eliberarea din închisoare a lui Serghei Gorbunov, a fost exclus din magistratură de Consiliul Superior al Magistraturii pentru exercitarea cu rea-credinţă a funcţiei.
Totodată, în 29 aprilie, Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, cea care a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei în cazul lui Serghei Gorbunov.Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a anunţat, în 20 februarie, că împotriva procurorului Marius Vlădoianu a fost promovată "o acţiune disciplinară" de către comisia de disciplină pentru procurori, pentru exercitarea funcţiei "cu gravă neglijenţă", scrie Mediafax.
Preşedintele CSM , Virgil Andreieş, declara că două comisii ale instituţiei analizează dacă judecătoarea Maria Nicola - care a decis întreruperea pedepsei pentru Serghei Gorbunov - şi procurorul Marius Vlădoianu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege şi regulament.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) declara, într-o conferinţă de presă, că au fost începute două verificări distincte - una în cazul judecătoarei Tribunalului Dolj Maria Nicola, cea care a decis întreruperea pedepsei pentru Serghei Gorbunov, şi cealaltă pentru procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj Marius Vlădoianu, care nu a atacat cu recurs sentinţa penală de eliberare a deţinutului.
CSM a decis revocarea din funcţii a trei procurori şefi ai Parchetului Dolj, a doi judecători de la Tribunalul Braşov şi a altor doi de la Tribunalul Dolj, fiind demarate anchete ale inspectorilor judiciari pe parte disciplinară, în legătură cu împrejurările eliberării din închisoare pentru trei luni a lui Gorbunov din motive medicale, fără ca instanţele să ia măsuri de reîncarcerare a acestuia.
Audierile magistraţilor cu funcţii de conducere de la Dolj şi Braşov au survenit atacului armat din 29 ianuarie, din Braşov, de la o casă de schimb valutar, soldat cu moartea a două persoane şi rănirea gravă a alteia. Principalul suspect în acel moment în cazul dublei crime, Seghei Gorbunov, condamnat la închisoare şi aflat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, a fost eliberat temporar pe motiv că ar fi orbit, având un glaucom, şi că trebuia operat, însă intervenţia chirurgicală nu a fost făcută.
Decizia din 5 mai 2008 a judecătoarei Maria Nicola de la Tribunalul Dolj nu a fost contestată, Parchetul stabilind că nu se impunea recurs. Astfel, Gorbunov a părăsit în 16 mai 2008 Penitenciarul Craiova, el fiind reîncarcerat abia după atacut armat de la Braşov din 29 ianuarie.
În urma viciilor constatate imediat după declanşarea anchetei în cazul jafului de la Braşov, CSM şi procurorul general al României au cerut verificări privind modul în care s-a soluţionat cazul Gorbunov.
Pe de altă parte, Direcţia Naţională Anticorupţie a început verificări cu privire la suspiciuni de corupţie asupra unor persoane care ar avea legături cu eliberarea lui Gorbunov.
antena3.ro