x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gorj: 5.000 de mineri din Oltenia protestează împotriva lui Ponta

Gorj: 5.000 de mineri din Oltenia protestează împotriva lui Ponta

de Gabriela Mladin    |    27 Mai 2013   •   12:19
Gorj: 5.000 de mineri din Oltenia protestează împotriva lui Ponta

Minerii din Oltenia vor ieşi în stradă! Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia a anunţat acţiuni de protest, începând de săptămâna viitoare. Câte 5000 de angajaţi vor organiza zilnic, începând de joi, un miting în faţa Complexului Energetic Oltenia, nemulţumiţi de reducerea programului de lucru. Administraţia susţine că se încearcă politizarea acestei acţiuni, mai ales că în rândul oamenilor au fost împărţite manifeste în care se precizează că ministrul Dan Şova şi premierul Victor Ponta sunt băieţii deştepţi ai energiei.

Decizia de a protesta  a fost luată de Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, după ce conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat faptul că a decis să reducă programul de lucru pentru angajaţi de la 5 la 4 zile pe săptămână. Asta înseamnă că doar 3 săptămâni din 4 minerii  vor fi plătitii, urmând ca ultima săptămână din lună, angajaţii CEO să intre în fără plată.  “Am decis ca începând de joi, 30 mai 2013, să organizăm marşuri în Târgu-Jiu, la care vor participa 5.000 de salariaţi. Suntem nemulţumiţi de faptul că cei din administraţie au hotărât reducerea programului de lucru, ceea ce înseamnă un salariu diminuat cu 20%”, a declarat Ion Ruşeţ, lider al USMO, fost senator PDL până în 2012.

Administraţia: “Nu am vrut să fac disponibilizări!”

Cei din administraţie au luat această măsură pentru reducerea cheltuielilor şi pentru a nu face disponibilizări. “Este o decizie care a fost trecută în contractul colectiv de muncă, deci negociată cu sindicatele. Nu vreau să dau afară angajaţii. Aveam de ales între două variante. Prima era de a trimite oamenii în şomaj tehnic şi să le plătesc 75% din salariu. Nu sunt de acord ca oamenii să nu muncească şi să primească bani. A doua variantă, care a şi fost luată este aceasta de a reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile lucrătoare. Cred că este decizia corectă. Mă surprinde dublul discurs al liderului Marin Condescu care este de acord cu această măsură şi apoi scoate oamenii în stradă nemulţumit de măsură”, a explicat Laurenţiu Ciurel, director CEO.

Protest împotriva Guvernului !

Pentru a pregăti protestele de amploare, sindicatele deja au început să mobilizeze oamenii. Au împărţit prin cariere manifeste, cu articole de presă, în care se precizează că premierul Victor Ponta şi ministrul dan Şova sunt baietii destepti ai energiei. “Se reâncălzeşte o ciorbă. Se împart prin cariere articole de presă şi manifeste în care sunt atacaţi Dan Şova şi primerul Victor Ponta. Nu înţeleg, e un conflict de muncă sau o manipulare politică?”, a mai spus Ciurel.

×
Subiecte în articol: mineri oltenia proteste ponta