Trei profesori din Gorj şi un om de afaceri au fost trimişi în judecată pentru luare şi dare de mită la examenele de bacalaureat şi evaluare naţională. Procurprii Parchetului de pe lângă tribunalul Gorj au constata că în schimbul unor sume de bani încasate de profesori, examenele au fost aranjate la două unităţi de învăţământ, o şcoală generală şi un liceu. Toate lucrările au fost anulate.
Procurorii susţin că profesorii Claudiu Perescu, Elena Popescu şi Vasile Udroiu, care erau şi preşedinţi de comiisii de examinare, ar fi primit bani şi diverse bunuri pentru a aranja examenele de bacalaureat în cazul fiilor unui om de afaceri din Gorj şi examenele de evaluare naţională în cazul unei clase de la Şcoala din Bustuchin.
În ultimul caz, subiectele au fost dicatate în timpul examenului. „Din probatoriul administrat rezultat că inculpaţii Perescu Claudiu Ion şi Popescu Elena, în calitate de preşedinte şi respectiv membru în comisia de evaluare naţională din sesiunea iunie –iulie 2014 la Liceul Tehnologic Bustuchin, uzând de autoritatea pe care o aveau asupra celorlalţi membri ai comisiei de examen, în calitate de director şi director adjunct la acelaşi liceu, au acceptat strângerea de bani de la elevi înainte de susţinerea examenului, beneficiind şi ei de aceste sume folosite sub formă de protocol şi ulterior au rezolvat o parte din subiecte la limba şi literatura română sau au determinat ca la matematică un alt profesor să le rezolve şi să fie dictate elevilor în timpul examenului”, se arată în rechizitoriu.
Semne pe lucrări!
Pentru cei doi fi ai afaceristului Nicu Creţu, un profesor i-a sfătuit să facă semne pe lucrări, iar ulterior le-au înlocuit cu subiectele rezolvate.” Profîtând de împrejurarea că toate banchetele elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu şi Liceul Energetic nr. 1 Tg.Jiu s-au desfăşurat la restaurantul pe care îl deţine, inculpatul Creţu Nicolaie a înţeles să-şi folosească intervenţiile pentru a-şi favoriza fiii să obţină note mai mari sau să promoveze examenul de bacalaureat desfăşurat în perioada iunie – iulie 2014. Ca modalitate de fraudare a examenului, atât la limba română cât şi la matematică, Creţu D. şi Creţu C., cei doi fii ai inculpatului Creţu Nicolaie, au fost învăţaţi să facă anumite semne pe lucrări pentru a fi identificate şi în situaţia în care n-ar fi reuşit să rezolve subiectele, lucrările să poată fi înlocuite după examen, astfel cum s-a întâmplat la proba scrisă la limba română”.
Note maxime!
Mai mult, Vasile Udroiu le-a contrafăcut şi semnăturile profesorilor supraveghetori. „Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrările la limba română ale celor doi fii ai inculpatului Creţu Nicolae au fost scoase din centrul de examen prin intermediul profesorului Vasile Udroiu şi le-au fost date să fie refăcute, iar foaia suplimentară din mijloc a fost completată de cei doi elevi în afara examenului, fiind contrafăcute semnăturile profesorilor supraveghetori I.O. şi P.I. Lucrările refăcute au fost introduse ulterior la centrul de evaluare de la Liceul Tehnologic, unde s-au corectat. La proba de matematică, cei doi fii ai inc. Creţu Nicolaie au fost lăsaţi să copieze rezolvarea subiectelor. Inculpatul Udroiu Vasile, în calitate de membru al comisiei de examen şi care trebuia să vegheze ca probele să se desfăşoare în condiţii de legalitate, a făcut intervenţii pe lângă profesorii supraveghetori să-i lase pe cei doi fii gemeni ai inc. Creţu Nicolaie să copieze, iar pentru identificarea lucrărilor le-a solicitat să facă semne pe acestea”, se mai arată în rechizitoriu.
Aşa se face că notele obţinute de gemenii afaceristului au fost de 10 pentru a putea intra la Academia de Poliţie. Procurorii au dispus anularea lucărilor, iar profesorii şi omul de afaceri sunt judecaţi pentru luare şi dare de mită, având măsura controlului judiciar. Dosarul a fost înaintat la tribunalul Gorj.