Lupta cu evaziunea fiscală, în judeţul Gorj, nu are rezultate lăudabile. Comisarii Gărzii Financiare se plâng de faptul că descoperă sute de cazuri în care legea este încălcată, dar procurorii le soluţionează cu neînceperea urmăririi penale. După obţinerea cetificatele de „bună purtare", evazioniştii o comit din nou, iar rezultatele finale în lupta cu evaziunea sunt zero.
Comisarii Gărzii Finanaciare din Gorj au întocmit în 2009 şi de la începutul acestui an sute de dosare în care agenţii economici au încălcat legea contabilităţii. Din cele aproape 600 de cauze trimise procurorilor cu propunerea de trimitere în judecată, doar 10 au fost soluţionate în acest sens. „În 2009 au fost întocmite 6 rechizitorii, iar anul acesta 4. Nu s-a dat, însă, soluţie în aproape 250 de cauze", a comunicat Parchetul de pe lângă judecătoria Târgu-Jiu.
În 2009, Garda Financiară a trimis Parchetului pentru soluţionare 340 de dosare, iar anul acesta 254. „Printre ele există şi cauze pentru declararea sediului fictiv , sau nepunerea la dispoziţie a documentelor. Există cauze despre care deşi există indicii clare de încălcare a legii, se întorc de la Parchet cu NUP", a explicat Traian Iana, comisarul şef adjunct.
Aşadar, cele mai multe cauze au fost finalizate cu neînceperea urmăririi penale. În doar o sută dintre ele, procurorii Parchetului de pe lângă judecătoria Târgu-Jiu au dispus aplicarea unei amenzi administrative, considerându-se că fapta a fost comisă, dar că agenţii economici nu au avut intenţia de a înşela statul.
În cele 600 de dosare descoperite de finanţişti, agenţii economici au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproape 560.000 de lei.
Angajaţii Finanţelor din Gorj spun că nu de puţine ori cei descoperiţi că au încălcat legea, dar care au obţinut clemenţă din partea anchetatorilor, au comis din nou alte fapte la legea contabilităţii.
Pentru ca munca să le fie eficientă, finanţiştii din Gorj se gândesc la organizarea unei întâlnire cu procurorii pentru a se vedea unde şi cine greşeşte.