Principala problemă cu care continuă să se confrunte administratorii grădiniilor zoologice rămăne lipsa spaţiului pentru animalele ţinute in captivitate, in special feline şi mamifere mari, la care se adaugă efectivele prea mari din unele specii, precum urşii.
Principala problemă cu care continuă să se confrunte administratorii grădiniilor zoologice rămăne lipsa spaţiului pentru animalele ţinute in captivitate, in special feline şi mamifere mari, la care se adaugă efectivele prea mari din unele specii, precum urşii, a declarat comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa.
"Comisarii Gărzii au efectuat in primele şase luni ale anului peste 50 de controale la grădinile zoologice şi parcurile zoo. Numai 20 de grădini zoologice din cele controlate funcţionează pe baza autorizaţiilor eliberate de agenţiile de mediu teritoriale, conform Directivei Consiliului numărul 99/22/CE. Pentru deficienţele grave constatate, in principal in ceea ce priveşte condiţiile de viaţă ale animalelor, am autorizat inchiderea grădiniilor zoologice de la Oneşti, Buhuşi, Gorj şi Parcul zoo Roman. Animalele de aici vor fi tranferate la alte grădini zoologice, care deţin autorizaţie de funcţionare", a declarat Octavian Popa.
ŢINERE ILEGALĂ. Autorităţile se confruntă, in prezent, cu numeroase cazuri de ţinere ilegală in captivitate a unor animale, in special urşi, căpriori, cerbi, lupi şi vulpi. Comisarii GNM au depistat recent mai mulţi urşi ţinuţi captivi in mod ilegal pe lăngă pensiunile turistice din Covasna, Harghita şi Alba. "Romănii au inceput să colecţioneze pentru distracţii turistice şi feline mari, mai exact lei. In prezent avem semnalate două cazuri, la Constanţa trei exemplare şi la Suceava cinci exemplare.
Luarea in custodie a acestor animale este o acţiune destul de delicată, in condiţiile in care aşa-zişii proprietari au cele mai neaşteptate forme de protest. Garda va achiziţiona un autovehicol special amenajat cu cuşti, iar fiecare din cele opt gărzi de mediu regionale va avea in dotare căte o puşcă cu tranchilizante. Imbucurător este faptul că multe grădini zoologice au intocmit studii de fezabilitate şi au in curs de derulare programe de conformare necesare atingerii standardelor europene", a precizat Octavian Popa.
- Rompres
Citește pe Antena3.ro