x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toni Greblă: Dintre toate acuzaţiile care mi se aduc, una creează probleme deosebite

Toni Greblă: Dintre toate acuzaţiile care mi se aduc, una creează probleme deosebite

23 Ian 2015   •   13:39
Toni Greblă: Dintre toate acuzaţiile care mi se aduc, una creează probleme deosebite

Toni Greblă susține că dintre toate acuzaţiile care i se aduc de către DNA constituirea unui grup infracţional "creează probleme deosebite", însă a precizat că "nu am participat la constituirea şi nu s-a constituit niciun grup infracţional pe cazul acesta".

"Dintre toate (acuzaţiile - n.r.), eu pe restul nici nu le-aş comenta, una este care creează probleme deosebite - constituirea unui grup infracţional pentru realizarea unor operaţiuni de export în Federaţia Rusă şi în alte ţări, dar în special în Federaţia Rusă (...) cu care noi avem un embargo de export, iar Federaţia Rusă nu mai importă produse româneşti de 4-5 ani, de când s-au deteriorat relaţiile politice. În ce context aş fi putut eu gândi măcar că poate fi realizat un export în Rusia ... Pe de altă pare, eu aveam atunci calitatea de demnitar - în 2014 eram chiar judecător la Curtea Constituţională. Dacă să zicem că aş fi intenţionat sau aş fi intrat sau aş fi fost cooptat, ceea ce nu este cazul, într-un grup infracţional, într-o asemenea infracţiune, care pregătea o asemenea infracţiune, cred că ar fi fost datoria organelor de informaţii - SRI şi SPP - să mă avertizeze împotriva acestui pericol", a explicat judecătorul CCR într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.

În context, el a subliniat că demnitarii beneficiază de protecţie şi trebuie să fie informaţi în legătură cu acţiunile pe care le desfăşoară sau cu posibilele acţiuni în care ar intra "voit sau nevoit".

"Eu am spus că nu am participat la constituirea şi nu s-a constituit niciun grup infracţional pe cazul acesta. Eu nu-l cunosc pe cetăţeanul turc despre care se face vorbire, nu am auzit niciodată de el, nu ştiu dacă loveşte în România sau Turcia, nu ştiu cu ce se ocupă. Pe dl gen. Săvoiu îl ştiu de peste 20 de ani, el fiind gorjean, provenit dintr-o familie în care bunicul a fost prefect de judeţ. Am avut o relaţie foarte bună, dar numai ocazională (...) Nu am discutat niciodată posibile afaceri, nici nu ştiu dacă dl. Săvoiu face afaceri. Eu unul nu fac şi nici nu mă pricep la afaceri", a mai spus Greblă.

Întrebat despre cei trei kilometri de cordelină, capsatoare şi capse care apar în referatul judecătorilor, el a spus că nu a primit aşa ceva, dar a explicat că în campania electorală candidaţii au o echipă cu care lucrează.

"În campania electorală îţi trebuie multe. Ai o echipă cu care lucrezi, nu stai să vezi dacă s-au cumpărat 3 sau 5 capsatoare şi capse pentru afişe. (...) Nu am nicio idee (n.r. cine ar fi putut da o listă procurorilor) , o să văd în momentul în care mi se vor aduce la cunoştinţă fapte concrete. Deocamdată sunt acuzaţii foarte vagi", a arătat judecătorul CCR, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte rochiile, Toni Greblă a spus că el nu le-a primit, dar va avea o discuţie cu soţia sa.

"Eu nu le-am primit, încă nu am discutat cu soţia pentru că nu am ajuns încă acasă. În luna noiembrie este ziua ei onomastică, fiind Mihaela. Este posibil ca finul Dan Bîrcină să-i fi făcut un cadou cu această ocazie, este posibil, o să discut cu ea. A primi un cadou, asta nu înseamnă neapărat infracţiune. Pentru ca acest cadou să fie transformat în şpagă ar trebui să fie legat de îndeplinirea sau neîndeplinirea unor anumite activităţi licite sau ilicite, ceea ce nu este cazul", a adăugat Greblă.

Despre maşina despre care DNA susţine că o are în folosinţă gratuită, Greblă a precizat că o foloseşte din când în când, din 2006, dar acest lucru nu a fost condiţionat de îndeplinirea sau neîndeplinirea unei atribuţii de serviciu.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Toni Greblă, judecător CCR, pentru mai multe fapte, printre care şi trafic de influenţă.

×
Subiecte în articol: toni grebla judecator CCR