x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după acordul de mediu pentru Neptun Deep

Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după acordul de mediu pentru Neptun Deep

de Redacția Jurnalul    |    04 Iul 2024   •   13:00
Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după acordul de mediu pentru Neptun Deep
Sursa foto: Facebook

Organizația de mediu Greenpeace condamnă emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep: „O procedură viciată și executată pe repede înainte fără a lua în considerare îngrijorările oamenilor” și cere demisia ministrului Mircea Fechet.

Activiștii Greenpeace au protestat în fața sediului Ministerului Mediului, cerând demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet. Acest protest vine ca urmare a emiterii acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, după ce 11.000 de oameni s-au alăturat apelului organizației de a respinge acordul și peste 24.000 de oameni au semnat petiția pentru protejarea Mării Negre. Ei acuză ministerul că au ignorat îngrijorările oamenilor și au aprobat un proiect care prezintă numeroase riscuri și probleme.

Între acestea, activiștii subliniază lipsa transparenței, pentru că autoritățile române nu ar fi publicat detalii privind substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. La probleme se adaugă riscul minelor marine: Proiectul se va desfășura în proximitatea unei zone de conflict, fără a se evalua impactul minelor marine sau a se propune măsuri de prevenire a riscurilor de explozie.

O altă problemă semnalată este cea de emisii de CO2: Se estimează că proiectul va genera peste 200 de de milioane de tone de CO2, agravând fenomenul schimbărilor climatice, printre care se numără valurile de caniculă, seceta, incendiile forestiere și inundațiile.

Impactul asupra biodiversității ar fi o altă problemă. Activiștii Greenpeace spun că Marea Neagră se confruntă deja cu multiple presiuni - poluare, microplastic, exces de nutrienți chimici, turism agresiv și pescuit ilegal. Delfinii din Marea Neagră sunt grav amenințați de aceste probleme, iar un nou proiect de exploatare petrolieră nu va face decât să înrăutățească situația.

Ei acuză că metodologiile sunt incomplete: Raportul integrat de mediu nu respectă cerințele ghidurilor metodologice și este incomplet, dar și deficiențele platformelor existente: Fotografiile arată că platformele OMV Petrom prezintă deficiențe majore și neconformități, punând în pericol Marea Neagră.

„OMV Petrom nu a clarificat situația acestor platforme”, arată Greenpeace.

În plus, activiștii spun că au fost insuficiente consultări publice și organizate au fost superficiale, atât în România, cât și în Bulgaria.

„Am venit astăzi la Ministerul Mediului să îi solicităm domnului Fechet să facă un pas în spate. A gestionat dezastruos și iresponsabil eliberarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Până în acest moment, niciun reprezentant de la nivelul Ministerului Mediului nu a ieșit public să ofere un răspuns pentru problemele pe care le-am ridicat - riscul minelor marine, substanțele toxice deversate în mare, lipsa consultărilor publice, sutele de milioane de tone de CO2 emise în atmosferă. Și nimeni nu ne explică cum OMV Petrom, care operează platforme cu piloni crăpați și ruginiți în Marea Neagră, primește cu atâta ușurință acordul de mediu. Atenție! Nu e un acord de mediu pentru construcția unui imobil pe malul mării. Este vorba de un acord pentru cel mai mare proiect de exploatare a gazelor fosile din Uniunea Europeană, proiect care va fi operațional mai mult de 20 de ani, care va impacta iremediabil viața sălbatică din Marea Neagră și care va alimenta și mai mult criza climatică cu care ne confruntăm! Domnule Fechet, demisia! Nu mai reprezentați interesele cetățenilor români, ci ale marilor poluatori.” a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: greenpeace Mircea Fechet