x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva - Activitatea Postei, paralizata zece zile

Greva - Activitatea Postei, paralizata zece zile

17 Apr 2005   •   00:00

Plata pensiilor, a alocatiilor si a indemnizatiei de somaj, dar si distribuirea corespondentei si a unor publicatii vor fi suspendate pe toata durata grevei generale a postasilor.

  • de RADU CRIVAT
  • PROTEST. Conform lui Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS) toata activitatea Postei Romane a incetat azi noapte la ora 0:00, pentru o perioada de 10 zile lucratoare. Pe langa angajatii de la oficiile postale din tara, va inceta lucrul si personalul din cele 9 centre de tranzit, din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Galati, Brasov, Constanta si Bacau. Astfel, va fi sistata distributia unor publicatii si a corespondentei comerciale intre firme. In jur de 35.000 de angajati ai Postei vor opri activitatea 10 zile, greva fiind prima lor actiune de acest gen din ultimii 15 ani. Angajatii Postei au mai protestat vehement in 2003, alaturi de BNS, deoarece Guvernul de la acea data a luat decizia de a introduce Compania Nationala Posta Romana (CNPR) pe lista societatilor monitorizate in baza acordului cu Fondul Monetar International.

    CERINTA. Postasii, ale caror sindicate sunt afiliate la BNS, cerusera o majorare a salariilor cu 18% dar conducerea companiei ofera doar 4%, ceea ce inseamna 100.000-150.000 de lei in plus pe luna pentru fiecare angajat, a afirmat ieri secretarul general al Federatie Sindicale Posta Romana, Ionel Otelea. Conducerea Companiei Nationale Posta Romana sustine, potrivit sindicatelor, ca exista banii pentru majorarea ceruta de angajati, dar ca sumele nu pot fi alocate pentru ca aceasta societate este inclusa pe lista celor monitorizate de Guvern, din punct de vedere al bugetului. Aseara, conducerea Postei Romane a anuntat ca va cere in instanta suspendarea grevei postasilor.

    SALARII
    Peste 9.000 de angajati din Posta au un salariu mai mic de 3.300.000 de lei si mai mult de 23.000 de salariati au mai putin de 5 milioane de lei brut pe luna, conform declaratiilor presedintelui BNS, Dumitru Costin. Mihai Toader, presedintele Postei Romane a declarat, tot ieri, ca spera ca acest confict sa fie rezolvat cat mai repede cu putinta, pentru a nu fi afectati atat cetatenii, cat si agentii economici care au contracte incheiate cu Posta Romana.

    ×
    Subiecte în articol: observator postei