x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva generala la Ispat Petrotub

Greva generala la Ispat Petrotub

02 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Peste o mie de muncitori de la societatea Ispat Petrotub Roman s-au adunat in curtea fabricii, in a doua zi consecutiva de greva, nemultumiti de nivelul salariilor.
CATALIN BUDESCU

Muncitorii de la doua laminoare din cadrul intreprinderii s-au adunat ieri in curtea societatii, dupa ce, cu o zi in urma, au declansat o greva spontana, reclamand faptul ca persoanele din conducere au salarii de zeci de milioane de lei fata de cele 4-5 milioane pe care le primeste un muncitor.

O alta nemultumire a acestora este si faptul ca in momentul de fata exista mari intarzieri in negocierea contractului colectiv de munca. In ciuda faptului ca liderii de sindicat negociaza cu reprezentantii conducerii societatii, situatia ramane inca destul de tensionata. Dovada si faptul ca Comandamentul Trupelor de Jandarmi Neamt a trimis la Roman efective suplimentare, pentru a interveni in caz de necesitate. Ispat Petrotub Roman apartine grupului LNM, care mai detine in Romania Sidex Galati si Siderugica Hunedoara. Privatizarea Petrotub a fost facuta in octombrie 2003, atunci cand grupul LNM a cumparat cu circa 83 de milioane de dolari, din care 40,5 datorii comerciale, uzina de la fostul APAPS.

SCANDAL. Grevistii de la Ispat Petrotub Roman i-au amenintat verbal atat pe liderii de sindicat, cat si pe directorii fabricii. Protestatarii si-au schimbat revendicarile de la o ora la alta. Surse din interiorul societatii au declarat, citate de Mediafax, ca multimea este "in deriva, scapata de sub control" si se asteaptau ca situatia sa devina din ce in ce mai incordata.

SURPRIZA. Conducerea uzinei nu este de acord cu protestele angajatilor atat timp cat, sustin acestia, in acest moment contractul colectiv de munca este aproape finalizat. "Managementul Ispat Petrotub isi exprima surprinderea cu privire la protestele survenite. In prezent, se desfasoara etapele finale ale negocierii contractului colectiv de munca, dupa o serie de negocieri. Intotdeauna am fost in masura sa ajungem la puncte de vedere comune si la solutii satisfacatoare pentru toate partile implicate si credem in continuare cu tarie in faptul ca procesul de negociere nu trebuie sa fie afectat de nici o forma de presiune", ne-au declarat reprezentantii Ispat Petrotub.

MITTAL, SI IN BULGARIA

Holdingul Global Infrastructure LTD controlat de familia Lakshmi Mittal este pe punctul de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni al uzinei Kremikovtzi AD. Producatorul de otel din Bulgaria are o capacitate anuala de circa 2,3 milioane de tone. Global Infrastructure Holdings Ltd este in discutii in momentul de fata cu actuala companie care controleaza uzina - Finmetal Investitions GmbH. Investitia, daca va fi realizata, conform unor surse apropiate afacerii, urmeaza sa se ridice la o valoare de circa 300 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: observator petrotub ispat petrotub