x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grevă la şantierul naval Daewoo din Mangalia

Grevă la şantierul naval Daewoo din Mangalia

11 Oct 2010   •   00:00
Grevă la şantierul naval Daewoo din Mangalia

Aproximativ o treime din cei peste 3.000 de angajaţi ai şantierului naval Daewoo - Mangalia au declanşat, luni, greva generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi de refuzul administraţiei de a le accepta creşterea salarială solicitată.

Sindicaliştii din cadrul companiei Daewoo - Mangalia Heavy Industries (DMHI) SA au reluat, luni, greva pe termen nelimitat declanşată în luna iunie a acestui an şi oprită după ce Tribunalul Constanţa admisese solicitarea conducerii societăţii şi declarase acţiunea ca fiind ilegală.

Ulterior, sindicatul "Navalistul" a atacat hotărârea la Curtea de Apel Constanţa, care le-a dat dreptate protestatarilor.

"În data de 23 septembrie instanţa Curţii de Apel ne-a admis cererea şi a anulat decizia tribunalului care declarase greva ca fiin nelegală", a declarat, luni, liderul sindicatului "Navalistul" din cadrul DMHI SA, Marin Florian.

El a precizat că salariaţii au intrat din nou în grevă generală pe termen nelimitat şi au aceleaşi solicitări ca şi la începutul verii, adică o majorare salarială de 300 de lei, precum şi semnarea unui nou contract colectiv de muncă, valabil până la sfârşitul anului 2011.

"Din partea conducerii ni s-a transmis însă că nu există bani pentru creşteri salariale şi că oricum noi avem salariile mult peste ale bugetarilor, cărora li s-au şi redus veniturile cu 25 la sută. Dar conducerea nu spune şi că de la an la an a crescut atât producţia societăţii cât şi cifra de afaceri, iar pentru anul viitor producţia de nave va creşte de la opt unităţi la 12", spune Marin Florian.

Liderul de sindicat a mai afirmat că angajaţii nu au dorit declanşarea imediată a grevei, ci au încercat să negocieze cu conducerea societăţii, dar nu au fost primiţi la discuţii.

"De la aflarea hotărârii Curţii de Apel am tot încercat să intrăm la negocieri cu conducerea societăţii, dar nu am fost primiţi. Drept urmare, astăzi (luni - n.r.) am reluat greva generală pe termen nelimitat", a adăugat liderul sindical.

Purtătorul de cuvânt al Daewoo - Mangalia Heavy Industries SA, Gemal Memetcea, spune că este dreptul sindicaliştilor de a face grevă, dar acţiunea lor este "puţin iraţională" în actualul context economic.

"Conducerea şantierului nu poate acorda creşteri salariale în actualele condiţii economice, atât din ţară, cât şi de la nivelul întregului domeniu naval. În plus, anul 2011 nu este acoperit integral de contracte, iar aceste proteste ar putea zădărnici eforturile noastre de a atrage clienţi, prin pierderea încrederii acestora faţă de munca depusă în cadrul şantierului", a declarat Gemal Memetcea, care a mai precizat că patronatul se va întâlni cât de curând cu reprezentanţii sindicaliştilor pentru a încerca găsirea unei soluţii.

×
Subiecte în articol: observator