Toate mijloacele de transport în comun ale RATB s-au retras de pe trasee, de la ora 7.30, în Capitală, nemaicirculând niciun troleibuz, autobuz sau tramvai.
În mai multe cartiere ale Capitalei şi în zonele periferice traficul rutier este îngreunat, în zonele unde nu există staţii de metrou şi unde circulaţia este, de obicei, intensă. Printre aceste zone se numără cartierele Militari, Drumul Taberei sau Băneasa.
Staţiile de metrou au fost mai aglomerate în jurul orelor 7.00 - 9.00, însă, în prezent, numărul oamenilor care aşteaptă în staţii nu este semnificativ mai mare.
Angajaţii RATB sunt nemulţumiţi de salariile mici şi de faptul că nu au semnat contractul colectiv de muncă pe acest an. Protestul a fost organizat, spontan, miercuri noapte, când angajaţii RATB, nemulţumiţi că le-au fost reduse veniturile salariale, au ameninţat că joi dimineaţă nu vor mai ieşi cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee.
Protestatarii spun că sunt prea obosiţi să mai iasă pe traseu şi că îi aşteaptă pe reprezentanţii primăriei şi ai RATB să meargă în mijlocul lor şi să discute. Angajajaţii RATB spun că nu există înţelegere între ei şi conducere şi că liderii de sindicat i-au minţit de-a lungul anilor. Angajaţii vor să schimbe liderii de sindicat sau să înfiinţeze un alt sindicat, care să îi reprezinte cu adevărat.
Directorul Metrorex a anunţat că pe magistralele unde se va constata un aflux mai mare de călători vor fi suplimentate garniturile de metrou.
Oprescu: Cetăţeanul bucureştean. Nu merită ca angajaţii RATB să facă lucrul acesta fără să-l anunţe
După ce a purtat discuţii cu directorul RATB - Gheorghe Aron, Sorin Oprescu a declarat: "Problema mea e una singură, cetăţeanul bucureştean. Nu merită ca angajaţii RATB să facă lucrul acesta fără să-l anunţe".
Oprescu a explicat că drepturile salariale ale angajaţilor RATB nu vor fi reduse şi că toate prevederile din contractul colectiv de muncă rămân în vigoare. El a declarat că salariul mediu net la RATB este de 2.400 de lei, plus bonuri de masă în valoare de 1,5 milioane de lei. "Primă de Paşte într-adevăr nu s-a putut da anul acesta. Asta s-a făcut în toate structurile primăriei", a spus edilul, în legătură cu una dintre nemulţumirile eprimate de sindicalişti.
Sorin Oprescu a declarat că nu va merge la Autobaza Titan pentru a discuta cu protestatarii, ci îi aşteaptă să-şi desemneze oameni care să meargă la ora 10.00 la sediul Regiei, la discuţii. "Au o problemă cu liderii de sindicat, o chestiune în care nu am cum să mă amestec. Până când dânşii îşi vor alege liderii de sindicat îi rog să poftească la discuţii la ra 10.00".
Directorul RATB: Angajaţii nu aveau dreptul să intre în grevă
Joi dimineaţă, directorul RATB, Gheorghe Aron, a declarat pentru Mediafax că greva este ilegală şi că angajaţii Regiei nu pot intra în grevă pentru că au un contract colectiv de muncă ce a fost respectat şi nici nu au urmat toţi paşii pentru a declanşa conflictul de muncă.