x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grindeanu: România va asigura tranzitul a cel puţin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina

Grindeanu: România va asigura tranzitul a cel puţin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2023   •   22:30
Grindeanu: România va asigura tranzitul a cel puţin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat joi, la Tulcea, că România va asigura tranzitul a cel puţin 4 milioane tone de cereale lunar dinspre Ucraina, lucru posibil şi prin implementarea proiectului PRIMUS dedicat navigaţiei pe timp de noapte pe Canalul Sulina.

"De astăzi navigaţia pe Canalul Sulina este posibilă şi pe timp de noapte! Proiectul PRIMUS a fost finalizat, iar sistemul de balizaj va permite navelor să navigheze în condiţii de siguranţă 24 de ore din 24. Este un pas extrem de important pentru a reuşi să atingem un important obiectiv asumat de România: asigurarea tranzitului a cel puţin 4 milioane de tone de cereale lunar dinspre Ucraina spre portul Constanţa. Implementarea acestui proiect, care a inclus şi pregătirea unui număr suplimentar de 18 piloţi, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor din SUA şi de la Comisia Europeană", a afirmat ministrul Sorin Grindeanu.

El a participat, joi, la sediul Consiliului Judeţean Tulcea, la o conferinţă de presă pe tema măsurilor luate pentru transporturile de cereale ucrainene pe teritoriul României, eveniment la care mai participă oficiali din Ucraina, Republica Moldova, de la Comisia Europeană şi de la Ambasada SUA la Bucureşti.

"Suntem în perioada în care va trebui să să intrăm în acea zonă de training pentru piloţi, astfel încât să poată folosi acest acest nou program (PRIMUS, n.r.). Mulţumim Comisiei Europene, a fost achiziţionat şi implementat pe finanţare europeană, extrem de important acest lucru, ca de altfel toate proiectele majore de infrastructură din România care sunt asigurate pe finanţare europeană (...). Va asigura acest program PRIMUS nu doar navigabilitate 24 de ore 7 zile pe săptămână, acest lucru va duce la creşterea capacităţii de tranzit, o ţintă pe care noi ne-am propus-o şi care e perfect realizabilă. În octombrie, prin România s-au tranzitat 3 milioane, a fost cea mai mare cantitate, 3 milioane de tone de cereale. Asta ne arată că există spaţiu pentru a atinge acea ţintă pe care ne-am propus-o cu toţii încă de la început, şi anume să ajungem la 4 milioane de tone", a declarat ministrul Sorin Grindeanu, în cadrul conferinţei de la Tulcea. 

 

×
Subiecte în articol: grindeanu cereale ucraina