x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviara - Braila / Focar in stand-by

Gripa aviara - Braila / Focar in stand-by

de Nicoleta Butnaru    |    03 Dec 2005   •   00:00
Gripa aviara  -  Braila / Focar in stand-by

Lichidarea focarului de gripa aviara de la Dudescu (judetul Braila), cel de-al treilea dupa satele Scarlatesti si Bumbacari, n-a inceput ieri de dimineata, asa cum anuntasera, initial, autoritatile.

Ieri, la ora 13:30, inca nu se sapase groapa in care sa fie incinerate pasarile de pe raza satului Dudescu, desi echipele de interventie patrunsesera in focar pentru a strange zburatoarele. Pur si simplu s-a stricat utilajul cu care ar fi trebuit sapata acea groapa. Daca operatiunea merge la Dudescu in ritmul de ieri, adica sta pe loc, nu-i exclus ca pentru incinerarea celor aproximativ 8.000 de pasari sa fie necesare cateva zile bune.

INCHIS. La Bumbacari, unde sunt doar 17 gospodarii, focarul a fost lichidat inca de joi, autoritatile dedicandu-si mare parte din Ziua Nationala acestei operatiuni, insa imaginile de la fata locului nu au fost mult diferite de acelea de la Scarlatesti, unde pasarile vii erau indesate in containere, si nu in saci din plastic, gazate cu dioxid de carbon si abia dupa aceea incinerate.

De mentionat ca in Bumbacari erau peste 600 de pasari, iar nu 250 cum se spusese initial, iar cei mai multi dintre crescatori sunt specialisti in agricultura, fosti salariati ai fostului IAS, oameni care au avut numai pasari de rasa, dar care nu s-au opus vehement sacrificarii acestora. De Ziua Nationala, autoritatile au mai avut de lucru si in primul focar de gripa aviara din Braila, la Scarlatesti. (Nicoleta Butnaru)

×
Subiecte în articol: observator