x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviara - H5 "s-a vandut" sub nasul alesilor

Gripa aviara - H5 "s-a vandut" sub nasul alesilor

de Florina Zainescu    |    Ramona Tintea    |    15 Mai 2006   •   00:00
Gripa aviara - H5 "s-a vandut" sub nasul alesilor

Gripa aviara a fost confirmata pentru prima oara in Romania la o ferma de pasari. Somnul autoritatilor a facut ca pasari infectate cu virusul H5 sa ajunga in gospodarii din mai multe localitati brasovene.

Virusul H5 a fost confirmat ieri in localitatile brasovene Hurezu si Fagaras si la ferma avicola Drakom Silva, din localitatea Codlea, unde s-a instituit carantina generala. Dar lucrurile devin tot mai sumbre: exista suspiciune de gripa aviara la o a doua ferma de pe platforma Codlea, Pati Prod. Un lucru foarte grav este ca pasarile vii vandute ilegal de Drakom au ajuns in gospodarii din localitatile Bistea, Ucea, Parau, Sambata de Sus si Soars.

ILEGALITATI. "Drakom a comercializat ilegal pui vii, fara avize si fara acordul autoritatilor sanitar-veterinare", a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a adaugat ca respectiva societate nu avea nici macar medic veterinar de ferma, asa cum cere legea, motiv pentru care fusese amendata acum cateva saptamani. Pe langa pui vii, ferma a livrat si carne catre comerciantii din judetele Vrancea, Prahova si Covasna. De asemenea, Pati Prod a facut livrari catre alte sapte judete din tara. "Noi am verificat si carnea care a plecat de aici, de pe platforma Codlea, si are aviz sanitar-veterinar. Sacrificarea s-a facut sub supravegherea medicului veterinar, cel putin asa rezulta din ancheta", a adaugat Flutur. Autoritatile sanitar-veterinare din judetele in care a ajuns carnea de la Codlea ii vor anunta pe comercianti sa o retraga de pe piata si sa o verifice. De sambata s-a interzis transportul de pasari vii in intreaga tara.

ACUZE. Daca autoritatile dau vina pe patronul firmei Drakom si pe un cetatean din Fagaras pentru situatia grava din judetul Brasov, crescatorii de pui le arata pe ele cu degetul. "Restrictiile privind circulatia pasarilor vii trebuia impuse si mentinute la nivelul intregii tari pana cand aveau certitudinea ca nu mai e nici un pericol din punct de vedere al gripei aviare", a declarat Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau. "Nu stiu ce control sanitar veterinar se facea acolo, cum un neispravit care nu respecta nici o regula de securitate a fost lasat sa functioneze. Din cate am auzit, nu numai ca nu avea medic veterinar, dar arunca pasari moarte si maruntaie pe camp, unde le mancau cainii ciobanilor. Si nu s-a sesizat nici un inspector sanitar", ne-a spus Ioan Popa, directorul general al Transavia.

De altfel, el a atras atentia si asupra importurilor de carne de pui pe care Romania le face din tari in care a fost confirmata gripa aviara. "Sub masca regionalizarii, in tara intra mii de tone de carne de pasare din statele UE, unde virusul H5N1 a facut ravagii chiar in ferme de crestere a pasarilor. Prin urmare, aceste importuri trebuie blocate urgent, altfel masurile autoritatilor romane sunt in zadar", a declarat Popa. Producatorii din domeniu se tem ca romanii nu vor mai cumpara deloc carne de pui.

PRIORITATI
"Ancheta continua. Deocamdata masurile urgente sau urgentele de gradul zero sunt de a preveni sa nu treaca boala la om"
Gheorghe Flutur
ministrul Agriculturii

SITUATIE "COMPLICATA"
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreicat ieri ca situatia din judetul Brasov privind gripa aviara este cea mai complicata de pana acum, pentru ca boala a aparut intr-o ferma si pentru ca s-au livrat pasari si in alte judete. "In acest caz va fi nevoie de un management mai diferit fata de celelalte situatii de pana acum", a spus Nicolaescu. El a mai precizat ca au fost deja trimise cantitati suficiente de vaccin pentru cei care au intrat in contact cu pasarile taiate. Doctorul Adrian Strainu Cercel a declarat si el ca situatia este grava pentru ca nu au fost identificati toti posibilii contactati de gripa aviara.
×
Subiecte în articol: observator gripă gripa aviara