x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa porcină ar veni din România

Gripa porcină ar veni din România

de Mihaela Matachita    |    07 Mai 2009   •   00:00
Gripa porcină ar veni din România
Sursa foto: OLEG POPOV/REUTERS

Într-un amplu articol critic la adresa practicilor incorecte ale gigantului agroalimentar american Smithfield şi a corupţiei din România, cotidianul New York Times (NYT) sugerează ipoteza şocantă că una din tulpinile virusului A/H1N1 ar proveni din ţara noastră.



Smithfield deţine o fermă de porci în Mexic suspectată de apariţia gripei porcine. Ziarul american susţine că grupul american, cel mai mare crescător de porci din România, a primit subvenţii de la stat de circa 18 milioane de euro şi sprijin politic din partea autorităţilor. Potrivit News York Times, Smithfield deţine în ţara noastră 40 de ferme de porci, a ajuns la acest nivel de dezvoltare în România cu susţinerea fostului ambasador SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, şi a preşedintelui Traian Băsescu, mai multe ferme ale companiei au fost realizate prin firma de arhitectură a lui Gheorghe Seculici, fost vicepremier. NYT adaugă că preşedintele este naşul fiicei acestuia. Gigantul american îşi permite să nu respecte normele de mediu şi să opereze fără autorizaţii. Preşedintele Traian Băsescu a lăudat activitatea companiei americane, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu fostul preşedinte al SUA, George W. Bush, la summit-ul NATO, finanţat cu 20.000 de euro de către Smithfield.

Aducând ca argument faptul că porcii din fermele din România ale acestei companii au fost afectaţi de pestă porcină în 2007, NYT sugerează că o tulpină a noii gripe A/H1N1 ar putea proveni chiar din ţara noastră.  Scriind despre "eforturile haotice de a împuşca porcii şi a-i îngropa" la ferma de la Cenei din România, cotidianul adaugă: "Virusul din 2007 a afectat numai porcii, dar cercetătorii au găsit elemente ale virusurilor porcine - o tulpină din Europa sau Asia, alta din America de Nord - în codul genetic al virusului noii gripe A/H1N1". Primul caz de gripă porcină a apărut într-un sat din Mexic, în apropierea unei ferme de porci a Smithfield Foods. Există suspiciunea că localitatea respectivă este locul apariţiei epidemiei. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gripa porcină a provocat, până în prezent, moartea a 30 de persoane în întreaga lume, din 1.490 de cazuri diagnosticate, extinzându-se în circa 20 de ţări, Mexicul, Statele Unite şi Canada fiind cele mai afectate. În România nu s-a înregistrat nici un caz.

Este o mare porcărie!

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat aseară că "sunt pur şi simplu speculaţii". El a reamintit că principala genă a virusului actualei gripe provine de pe continentul american şi că în România nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire. Ministrul a amintit că proprietarul NYT este magnatul mexican Carlos Slim, care "probabil are un anumit tip de agendă economică la graniţa SUA cu Mexicul". Ion Bazac a concluzionat că este "o mare porcărie". La rândul său, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. dr Adrian Streinu-Cercel, a explicat că cinci gene din cele opt ale virusului provin de pe continentul nord-american. Un purtător de cuvânt al Smithfield România a arătat că nu este nici o legătură între virusul gripei A/H1N1 şi porcii din ţara noastră. (Magda Marincovici)


×
Subiecte în articol: observator romania