x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa porcină vine cu avionul

Gripa porcină vine cu avionul

de Mircea Opris    |    14 Iun 2009   •   00:00
Gripa porcină vine cu avionul

O fetiţă infectată cu virusul gripal A/H1N1 a fost internată sâmbătă, la Timişoara. Acesta este primul caz de "gripă porcină” confirmat în zona de vest a ţării.



Cazul aduce în atenţie slaba dotare a autorităşilor de frontieră, în ceea ce priveşte depistarea posibililor purtători ai virusului letal, care intră la noi în ţară pe calea aerului. Poliţiştii de frontieră au ca "arme" mănuşi de gumă, măşti şi...întrebările despre starea de sănătate, adresate celor care intră în România. Lucrătorii vamali, care au contact direct cu cei ce călătoresc, nu au primit nici măcar măşti şi mănuşi. Despre scanere termice nici măcar nu poate fi vorba.


PRIMUL CAZ ÎN VESTUL ŢĂRII
 Este vorba de o fetiţă de 7 ani, care s-a întors în urmă cu patru zile, împreună cu străbunica ei, din Canada, ambele persoane fiind internate la Timişoara. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" a confirmat noul caz de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1. Fetiţa şi străbunica ei au sosit în ţară, din Toronto, în data de 11 iunie, pe Aeroportul din Timişoara, conform Ministerului Sănătăţii, şi au mers la rude în judeţul Caraş-Severin. Fetiţa a fost internată iniţial la spitalul din Reşiţa, iar după primirea diagnosticului a fost transferată la Timişoara. în prezent cele două persoane sunt internate la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. În cazul străbunicii, responsabilii din minister spun că aceasta a fost internată doar ca însoţitoare şi că deocamdată nu prezintă niciun simptom de boală. Fetiţa se află sub supraveghere medicală şi primeşte tratament cu antivirale.

LIBERA CIRCULAŢIE A VIRUSULUI
Aeroportul Timişoara este a doua poartă aeriană a ţării, după Otopeni, ca număr de pasageri. Prin aeroportul timişorean tranzitează în medie 600 de mii de persoane pe an. Cazul fetiţei este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte potenţialul autortiăţilor de frontieră de a depista posibilii bolnavi de "gripă porcină" care intră în România prin acest aeroport.

Cazul apare la doar trei zile după ce premierul Emil Boc declara că autorităţile române sunt pregătite pentru a depista posibilii bolnavi şi pentru a ţine sub control situaţia. în realitate, pe aeroportul Timişoara nu există un scanner termic care să depisteze persoanele care au febră mai mare decât cea normală. Singura "armă"  a poliţiştilor de frontieră sunt întrebările despre starea de sănătate pe care le adresează pasagerilor care intră în ţară.

Cu alte cuvinte, dacă pasagerul nu declară de bună voie că este răcit, se simte rău sau are febră, el trece " ca prin brânză" prin acest filtru. Singurul atu al poliţiştilor de frontieră este vigilenţa ochiului, cu alte cuvinte dacă acesta observă că turistul transpiră abundant, se simte rău, tuşeşte sau strănută foarte des.Poliţiştii de frontieră au primit mănuşi de gumă şi măşti pentru figură şi au norocul că sunt protejaţi de un geam şi nu au contact direct cu pasagerii.

Situaţia este mult mai gravă în cazul lucrătorilor vamali din aeroport, care intră în contact direct cu fiecare pasager sosit, atunci când îi controlează bagajele. Vameşii nu au primit nici un fel de materiale pentru propria protecţie. Norocul lor este că poliţiştii de frontieră le dau, dintr-un gest colegial, mănuşi şi măşti. În aceste condiţii, riscul ca persoane infectate cu virusul gripal A/H1N1 să intre în ţară prin Aeroportul Timişoara este foarte ridicat, iar depistarea acestora este aproape imposibilă, dovadă fiind fetiţa internată la Timişoara. Mai trebuie spus că nici un alt pasager al cursei cu care a venit fetiţa la Timişoara nu a fost contactat de către autorităţile sanitare pentru a le fi verificată starea de sănătate şi pentru a li se face analizele necesare.

×
Subiecte în articol: observator timisoara frontieră