x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Groparul fondurilor europene de pescuit, relansat de PD-L

Groparul fondurilor europene de pescuit, relansat de PD-L

12 Feb 2010   •   00:00

Dat afară în 2009 pentru că România nu primise nici un cent din banii europeni pentru pescuit, funcţionarul guvernamental responabil cu absorbţia fondurilor UE pentru acest domeniu este din nou adus în atenţie.

Gheorghe Ştefan, fostul preşedinte al Agenţiei Naţional de Pescuit şi Acvacultură este noul consilier pe probleme de fonduri europene al ministrului Agriculturii Mihail Dumitru. Pentru ca această mutare să fie posibilă, a fost nevoie ca Ştefan să demisioneze din PNL şi să se înscrie în PD-L.

Instalarea lui Ştefan a surprins specialiştii din domeniu întrucât noul pedelist este fostul şef din perioada 2005-2009 al ANPA, dar care a fost demis anul trecut după ce o serie de acţiuni întreprinse la şefia Agenţiei s-au concretizat în dosare penale. Mai mult decât atât, după ce 4 ani a făcut campanie promiţându-le tuturor pescarilor sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană, Ştefan s-a văzut anul trecut în situaţia de a recunoaşte că România nu a absorbit nici măcar un cent din aceşti bani.

La începutul lunii ianuarie 2009, ministrul de atunci al Agriculturii, Ilie Sârbu, i-a cerut lui Gheorghe Ştefan să demisioneze pentru că ţara noastră nu absorbise, după doi ani în Uniunea Europeană, nici un ban prin Programul Operaţional Pescuit. Prin POP, program aprobat de Comisia Europeană la 20 decembrie 2007, sunt disponibile 230 de milioane de euro (bani europeni, nerambursabili), la care se adaugă cofinanţarea statului român, de 77 milioane de euro.

Sumele alocate pentru 2008 pe axele 1 şi 2 ale Programului Operaţional (acvacultură şi adaptarea flotei) s-au ridicat la 53 de milioane de euro, bani care nu au ajuns în România. Anul trecut Ştefan a justificat pierderea banilor prin nefinalizarea auditărilor pe toate recomandările Comisiei Europene referitoare la cheltuielile eligibile pentru acest program, dar şi prin lipsa unui sistem informatic la APDRP, agenţia guvernamentală care va derula plăţile din acest program.

În ciuda acestor carenţe, Ştefan a fost numit la începutul acestei săptămâni consilier al noului ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru. Domeniul de care se va ocupa? Atragerea de fonduri europene pentru pescuitului din România. Pentru a putea ocupa funcţia, Ştefan a renunţat la calitatea de membru PNL, înscriindu-se în PD-L.

ACUZAŢII DE CORUPŢIE.
Perioada în care Gheorghe Ştefan a condus ANPA a fost plină de acuzaţii de corupţie la adresa proaspătului pedelist. Ştefan a fost acuzat că a emis ilegal licenţe de acvacultură în Delta Dunării, că a favorizat mai multe firme la licitaţiile privind deversarea de puiet de sturion în Dunăre sau că a reziliat abuziv contracte de concesiune din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi de pe cursul Dunării. Acuzaţiile nu s-au concretizat până acum cu trimiteri în judecată ale lui Ştefan sau cu condamnări definitive şi irevocabile ale acestuia.

×
Subiecte în articol: verde!