x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul Clienţilor cu Credite în CHF: Susţinem ideea ca băncile să fie amendate în funcţie de cifra de afaceri

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF: Susţinem ideea ca băncile să fie amendate în funcţie de cifra de afaceri

19 Ian 2019   •   15:40
Grupul Clienţilor cu Credite în CHF: Susţinem ideea ca băncile să fie amendate în funcţie de cifra de afaceri

Proiectul de lege promovat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) prin care se doreşte amendarea băncilor la cifra de afaceri, sperăm să fie adoptat cât mai curând, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Dorin Tănase, unul dintre coordonatorii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi preşedintele Asociaţiei CREDERE.

"Vom reitera necesitatea unui proiect de lege care se află deja în Parlament privind statutul ANPC. Încercăm să solicităm amenzi mai mari, dar în momentul de faţă, din fericire, am văzut că ANPC a luat poziţie pe acest aspect şi zilele trecute a venit cu acel proiect de lege prin care vor să aplice amenzi la cifra de afaceri. Până la urmă sunt amenzi la cifra de afaceri şi în Suedia, şi în Polonia, şi în Ungaria, deci nu este ceva inventat în România. Sperăm să fie adoptat cât mai rapid", a subliniat reprezentantul GCCC.

În ceea ce priveşte decizia comisarilor ANPC prin care s-a dispus ca OTP Bank şi Bancpost să restituie clienţilor 500 de milioane de euro, unul dintre coordonatorii GCCC subliniază faptul, în prezent, sunt aşteptate verdictele instanţelor de judecată.

"În legătură cu cele două procese verbale prin care, cumulat, comisarii ANPC au dispus restituirea a 500 de milioane de euro în urma sancţiunii OTP şi Bancpost. Noi, în momentul de faţă, nu avem ce sa facem decât să aşteptăm decizia instanţei de judecată. Până la urmă, conform legii, banca avea dreptul de a contesta măsura ANPC, iar noi nu aveam nicio aşteptare, în sensul că banca nu ar fi contestat acea măsură. Practic, consumatorii nu au ce să facă decât să aştepte soluţionarea definitivă a acestor dosare. În dosarul cu Bancpost, termenul de judecată este pe 30 ianuarie şi se aşteaptă o soluţie pe fond cât de curând. Dosarul cu OTP abia a fost înregistrat la instanţa de judecată având în vedere că sancţiunea a fost în decembrie 2018. Cu alte cuvinte, nu vom contesta acest aspect pentru că, până la urmă, oamenii din ANPC şi-au făcut treaba, iar cum este datoria instanţei să stabilească unde este adevărul", a explicat Tănase.

Protestul clienţilor cu credite în franci elveţieni a debutat, sâmbătă la ora 12:00, la sediul central al ANPC şi a ajuns, la această oră, la sediul central al OTP Bank. La faţa locului protestează circa 100 de persoane, iar cei prezenţi afişează un banner de dimensiuni considerabile pe care este scris "România sub teroare bancară".

Ultima oprire a membrilor din Grupul Clienţilor cu Credite în CHF va fi la sediul Băncii Naţionale a României (BNR), unde protestatarii au pregătit un cadou simbolic pentru Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) protestează pentru a susţine angajaţi din ANPC, "cu simţul datoriei şi care îşi fac treaba", susţin reprezentanţii organizaţiei.

Conform datelor BNR, publicate vineri, numărul debitorilor persoane fizice cu credite denominate în franci elveţieni s-a redus la 20.651, în luna noiembrie 2018, de la 38.519 în decembrie 2016.

Astfel, informaţiile raportate de instituţiile de credit din România relevă faptul că, la finele lunii noiembrie 2018, băncile aveau în bilanţ 9.294 de credite ipotecare şi 8.969 de credite de consum garantate cu ipoteci. Soldul acestor credite, atât credite de consum, cât şi credite imobiliare, a scăzut cu 1,8 miliarde lei, la 3,4 miliarde lei, de la 5,2 miliarde de lei, în perioada decembrie 2016 - noiembrie 2018. În 2014, soldul era de 9,8 miliarde.

De asemenea, băncile mai deţineau, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, 81 de credite în franci elveţieni acordate unui număr de 65 de companii, în valoare de aproximativ 45 de milioane de lei.

Dintre debitorii care au solicitat şi acceptat conversii sau restructurări începând din 2015, un număr de 25.525 au beneficiat de conversii şi alţi 13.327 de restructurări până la finalul anului 2018. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dorin Tănase