x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul Erbasu, ingropat in datorii

Grupul Erbasu, ingropat in datorii

24 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Raportul Autoritatii Nationale de Control confirma ca grupul de firme Erbasu avea datorii mai mari decat putea plati, iar omul de afaceri Mihail Erbasu incerca sa "cosmetizeze" problemele financiare pe care le avea. Mihail Erbasu avea mai multe afaceri neprofitabile, iar grupul de firme al acestuia avea datorii mai mari decat putea plati. Aceasta este concluzia raportului Autoritatii Nationale de Control.
LUCIAN FLOREA

Ministrul Controlului, Ionel Blanculescu, a dat ieri publicitatii rezultatele analizei solicitate de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in urma sinuciderii omului de afaceri Mihail Erbasu, acum o luna. Raportul arata ca, desi cifrele de afaceri ale grupului Erbasu erau mari, profitul inregistrat era mic si avea o tendinta de scadere. Astfel, daca cifra de afaceri era de peste 675 de miliarde de lei in 2002 si aproape 940 de miliarde de lei anul trecut, profitul grupului Erbasu a scazut cu aproximativ 20%, de la 37,7 miliarde in 2002, la 30,7 miliarde in 2003.

MASCARE. Analiza ANC a scos la lumina faptul ca Erbasu incerca sa ascunda problemele financiare. Contractele grupului erau translatate de la o firma la alta, cu scopul de "cosmetizare a indicatorilor economico-financiari ai societatii, pentru a avea o prezentare onorabila pe piata in conditiile in care situatia financiara era destul de grea", sustine Blanculescu.

Concret, societatea Constructii Erbasu SA si grupul de firme analizate de ANC nu au capacitatea sa isi asigure indeplinirea obligatiilor de plata pana la sfarsitul acestui an. Datoriile totale inregistrate de grupul Erbasu sunt de 2,2 ori mai mari decat creantele totale, adica fata de datorii in suma de 575,3 miliarde, creantele sunt de 260,3 miliarde de lei. In plus, omul de afaceri si-a ipotecat bunuri in valoare de peste 270 de miliarde de lei (terenuri si cladiri), ceea ce reprezinta 88,7 la suta din averea grupului Erbasu.

MANAGEMENT DEFECTUOS. In aceste conditii, "s-a inregistrat o presiune financiara deosebita la nivelul companiei Erbasu, pentru ca era o presiune a datoriilor de ordin bugetar, bancar, precum si o presiune din partea contractelor de executie", a mai spus Blanculescu, adaugand ca valoarea contractelor derulate de firma de constructii era foarte mare. Ministrul Controlului apreciaza ca problemele au fost cauzate de un management defectuos, pentru ca Erbasu propunea pentru lucrarile de constructii preturi mai mici decat cele ale pietei.

O alta concluzie a controlului reprezinta confirmarea faptului ca Mihail Erbasu avea si afaceri la limita legii. Blanculescu a admis ca exista suspiciuni ca firmele din grupul Erbasu sa fi primit bani din "potentiale surse negre".

PRESIUNE

"Din punct de vedere financiar, s-a inregistrat o presiune financiara deosebita la nivelul companiei Erbasu, pentru ca era o presiune a datoriilor de ordin bugetar, bancar, precum si o presiune din partea contractelor de executie" - Ionel Blanculescu, ministrul Controlului
×
Subiecte în articol: observator miliarde erbasu presiune