x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul muzical iredentist Karpatia, cap de afiş al Festivalului „Insula Secuiască”, organizat de Primăria din Târgu Secuiesc (VIDEO)

Grupul muzical iredentist Karpatia, cap de afiş al Festivalului „Insula Secuiască”, organizat de Primăria din Târgu Secuiesc (VIDEO)

de Robert Veress    |    27 Iun 2012   •   09:10
Grupul muzical iredentist Karpatia, cap de afiş al Festivalului „Insula Secuiască”, organizat de Primăria din Târgu Secuiesc (VIDEO)

Provocarile in secuime se tin lant. Abia s-a mai calmat scandalul in jurul tentativei de reinhumare, la Odorheiu Secuiesc, a ramasitelor scriitorului antiroman si antisemit Nyiro Jozsef, ca Primaria Targu Secuiesc pluseaza. Intre 28 si 30 iunie, administratia locala organizeaza festivalul 'Szekely Sziget' ('Insula Secuiasca'), al carui cap de afis este trupa rock iredentista Karpatia.

Interzis in Slovacia, grupul manifesta deschis pentru reintregirea Ungariei Mari, care includea, inainte de declansarea Primului Razboi Mondial, teritorii ce apartin Romaniei, Slovaciei, Sloveniei, Croatiei si Serbiei. Toate cantecele Karpatia sunt mobilizatoare, chemand maghiarimea la lupta pentru redobandirea teritoriilor considerate pierdute samavolnic.

Sfidarea este cu atat mai mare, cu cat Karpatia si celelalte trupe ce vor concerta cu mesaje iredentiste sunt platite din bani publici. O fi autonomie locala si or fi banii locuitorilor orasului Targu Secuiesc, in majoritatea lor secui, dar este vorba, totusi, de teritoriul Romaniei si de legislatia care il guverneaza, legislatie conform careia manifestarile iredentiste constituie infractiune.

Conform portalului ne-cenzurat.ro, festivalul Insula Secuiasca este sustinut financiar si de Consiliul Judetean Covasna, ceea ce ridica problema la un nivel si mai inalt.

La editiile anterioare ale festivalului au tinut prelegeri persoane extrem de controversate, precum liderul partidului extremist Jobbik din Ungaria, Vona Gabor.

×