x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guru", bila noastra neagra pentru UE

Guru", bila noastra neagra pentru UE

de Violeta Fotache    |    05 Ian 2006   •   00:00
Guru", bila noastra neagra pentru UE

"Palma" pentru sistemul judiciar romanesc si victorie pentru membrii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), decizia autoritatilor suedeze de a-i acorda protectie lui Gregorian Bivolaru pune Romania intr-o situatie mai mult decat neplacuta.

Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a primit din partea autoritatilor de la Stockholm "dreptul de rezidenta permanenta cu statut de refugiat", ceea ce, potrivit legii suedeze, este echivalent cu statutul de azilant. Informatia a fost confirmata de Autoritatea Suedeza pentru Migratie si de Ministerul Afacerilor Externe din Romania. Aceasta decizie, plus respingerea celor doua cereri de extradare a lui par sa sublinieze ideea ca in tara noastra nu s-ar respecta doua principii fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea religioasa si independenta Justitiei.

"Gregorian Bivolaru nu mai poate fi extradat din Suedia", a declarat ieri purtatorul de cuvant al MISA, Eduard Frenti, intr-o conferinta de presa organizata pentru a trage un semnal de alarma cu privire la abuzurile care ar fi fost comise de organele judiciare romanesti in acest caz. Statutul de refugiat dobandit de Gregorian Bivolaru nu poate fi influentat de Romania in nici un fel, numai Suedia putand cere revocarea cererii de azil facute de mentorul MISA. El mai poate pierde aceasta pozitie daca primeste cetatenia suedeza sau la momentul intoarcerii in Romania. Nici unul dintre membrii MISA ori dintre aparatorii lui "Guru" Bivolaru nu a putut preciza ce va face in continuare liderul lor.

REFUGIAT IN UE. In legislatia suedeza pentru straini, termenul de "azil" inseamna permis de sedere pe motiv ca respectivul cetatean strain este refugiat, a precizat Razvan Radu, director al Directiei de Drept International din Ministerul de Justitie. Aceeasi lege suedeza arata ca "refugiat" este acel strain care se considera persecutat pe motive diverse, cum ar fi de religie, politica, apartenenta la anumite grupuri sociale. Motivele pentru care Suedia a acceptat cererea yoghinului si i-a acordat acest statut sunt de natura confidentiala, autoritatile din aceasta tara fiind obligate sa nu le divulge.

INCALCARI. Motivatia Curtii Supreme Suedeze la decizia de a refuza cererea autoritatilor romane privind extradarea lui Bivolaru ne-ar putea lamuri. Astfel, in motivarea trimisa autoritatilor romane se arata ca instanta suedeza a respins extradarea deoarece a stabilit ca dovezile privind acuzatiile sunt insuficiente si ca exista riscul ca "din cauza convingerilor sale religioase sa fie subiectul unor persecutii severe". Aceeasi instanta a stabilit ca mandatele de arestare emise impotriva lui Bivolaru au avut ca motiv doar persecutarea yoghinului. Membrii MISA au sustinut ieri ca la emiterea mandatelor au fost 19 incalcari grave a patru articole din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului.

INGRIJORARI EXTREME
Apador-CH a protestat initial in 2004 prin vocea presedintei Monica Macovei, actualmente ministrul Justitiei. Ieri organizatia a opinat ca decizia autoritatilor suedeze este "o palma" pentru sistemul judiciar romanesc si reprezinta "un semnal de alarma ce trebuie luat ca atare". Verificarile cerute de Apador-CH inca din aprilie 2004 se fac acum, la cererea ministrului Monica Macovei, atat de CSM, cat si de Parchet. "Situatia in care s-a ajuns trebuie sa ne ingrijoreze pe toti", ne-a declarat ieri seful CSM, Dan Lupascu. "Extrem de ingrijorat" e si Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Intr-o scrisoare adresata ambasadorului Lazar Comanescu, seful Misiunii Romaniei pe langa UE, Elmar Brok constata ca exista "o discrepanta" intre asigurarile oficialilor romani privind aplicarea standardelor europene in sistemul judiciar romanesc si cele descoperite de instanta suedeza. Oficialul atragea atentia asupra libertatii religioase si independentei Justitiei si intreba ce va face Romania, in viitor, pentru respectarea standardelor UE. (V.F., M.P.)
×
Subiecte în articol: observator bivolaru