Protestele care se tin lant in Bucuresti si in tara de 18 zile ii forteza pe reprezentantii Puterii sa cedeze de la o zi la alta, in speranta ca vor inchide gura protestatarilor. Dupa retragerea legii sanatatii, reangajarea lui Raed Arafat la Ministerul Sanatatii, demiterea lui Teodor Baconschi de la sefia MAE, suspendarea taxei auto si sustinerea convocarii Parlamentului in sesiune extraordinara, guvernantii au completat lista cu oferte si mai tentante. Pe principiul 'mai da-le Nicule 100 de lei', guvernantii au zis sa mai bage sau sa mai lase cativa gologani in buzunarele romanilor prin cresterea salariilor si a pensiilor si prin amanarea scumpirii gazelor, decizii stropite cu multa compasiune din partea lui Zeus.
De fapt, compasiunea Cotrocenilor a venit prima. Dupa discursul sustinut la investirea lui Cristian Diaconescu la sefia MAE in care a declansat un atac furibund la adresa liderilor opozitiei, presedintele Traian Basescu a revenit intr-o 'interventie cu romanii'. 'Ma adresez romanilor pentru ca manifestarile din ultima vreme, scandarile din strada, mesajele de pe mijloacele electronice mi-au creat o impresie ca pentru o parte din romani s-a creat o ruptura intre presedinte si o parte din natiune, s-a creat impresia falsa ca presedintele nu-i mai reprezinta pe romani in relatiile cu institutiile statului', declara miercurea trecuta seful statului. El a adaugat ca romanii trebuie sa inteleaga ca ii este extrem de clara situatia in care ei se afla si ca este clar ca prima sa obligatie este aceea de a restabili legatura de incredere intre el si acea parte a natiunii care si-a pierdut increderea.
Nu a durat mult insa si a dat cu bata in balta, ironizand protestele si pe protestatari. Joia trecuta, directorul executiv in FMI Menno Snel i-a spus sefului statului ca 'la ultimele intalniri au fost foarte multe complimente' fata de cum a administrat tara in criza, Basescu raspunzand: 'Poate la urmatoarea noastra intalnire o sa trimitem niste oameni care protesteaza... in legatura cu succesele'. S-a repliat insa duminica, la Cotroceni. Intrebat ce va raspunde daca va fi intrebat la summitul informal al Consiliului European despre protestele din strada din Romania, Basescu a raspuns: 'Le voi spune ca sunt proteste firesti, generate de masurile luate de Romania. Romanii au platit costul austeritatii, ramane sa-l plateasca si politicienii'.
Dar cum nu se face primavara doar cu discursurile Cotrocenilor, tandemul Boc-Basescu a trecut la chestiuni mai palpabile. S-au intalnit duminica si, dupa mai multe ore de discutii, seful statului a anuntat ca Romania va amana majorarea scumpirii gazelor pentru populatie si agentii economici. 'Singurul lucru pe care l-am stabilit impreuna cu primul-ministru Emil Boc, ca va trebui renegociat in noua scrisoare catre Fond, este legat de replanificarea liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici. La gaze, spre exemplu, in actualul acord cu Fondul, cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala, liberalizarea este prevazuta pentru agentii economici in 2013, iar pentru populatie in 2015', a spus Basescu.
Si ca sa castige si el ceva, ca tot e in cadere libera, PDL-ului i-a revenit sarcina de a anunta majorarea pensiilor si salariilor. Anuntul a fost facut ieri de prim-vicepresedintele PDL, Sorin Frunzaverde. 'Astazi, membrii conducerii coalitiei l-au mandat in clar pe domnul prim-ministru sa negocieze cu FMI, delegatia FMI de la Bucuresti, marirea, din aprilie, a salariilor si pensiilor', a spus liderul PDL. Ulterior, el a declarat pentru Mediafax ca propunerea i-a apartinut si a fost agreata de toata conducerea coalitiei, inclusiv de premierul Boc. 'Motivatia este nivelul de viata foarte scazut, standardul de viata foarte scazut in acest moment in Romania. åsta este principalul motiv, nu manifestatiile, ci faptul ca nivelul de viata este dramatic de mic', a mai spus Frunzaverde.