x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul adoptă astăzi normele de aplicare pentru modificările la Codul fiscal

Guvernul adoptă astăzi normele de aplicare pentru modificările la Codul fiscal

02 Aug 2010   •   00:00

Guvernul urmează să se reunească, luni, în şedinţă, pentru a adopta normele metodologice pentru modificările aduse Codului fiscal.



“Luni, la ora 16,00, va fi o şedinţă de Guvern care va adopta în formă finală normele metodologice la Codul fiscal. Astăzi, le-am adoptat într-o primă formă, vor fi până luni, practic, afişate pe site-ul Ministerului Finanţelor, vor fi discutate Comisia de Dialog Social. Am preferat să mai aştept două zile pentru a fi discutate şi în Comisia de Dialog Social, pentru a fi prezentate într-o primă formă publică pentru acces la cei care doresc, iar luni, 2 august, vor fi aprobate. Ele sunt în vigoare începând cu 2 august, pentru a fi cunoscute şi implementate mai bine”, a afirmat Emil Boc, după şedinţa de miercurea trecută a Cabinetului.

Potrivit proiectului de hotărâre privind normele de aplicare a modificărilor la Codul fiscal, persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor şi au şi un salariu pe cartea de muncă să fie scutite de contribuţiile la bugetul de pensii, la asigurările de sănătate şi la şomaj aferente drepturilor de autor. Aceste persoane ar urma astfel să plătească contribuţii aferente salariului lunar.

În schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe carte de muncă, ar urma să plătească contribuţiile sociale menţionate pentru drepturile de autor aplicate la o bază echivalentă a maximum cinci salarii medii brute, anual, în funcţie de veniturile obţinute din creaţie.

O altă categorie vizată de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de muncă, dar au şi venituri lunare din drepturi de autor. Aceste persoane ar urma să plătească atât contribuţiile aferente salariului lunar, cât şi pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o bază de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe lună.

Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei.

Potrivit ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului fiscal, adoptată de Guvern în urmă cu o lună, cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20% pentru acestea, iar restul de 80% din această remuneraţie va fi impozitat cu 16 la sută.

În legislaţia precedentă, drepturile de autor erau deductibile cu 40 la sută. “Drepturile de autor: 20 la sută deductibilitate, deci nu mai aveţi 40 la sută, ca până acum. Poate pentru un sculptor, deductibilitatea de 40 la sută avea sens pentru că discutăm despre achiziţionarea unei piese de marmură şi de prelucrarea ei. Mă întreb, pentru un maşinist, ce achiziţionează cu acel 40 la sută, ca să aibă deducere la salariu, sau, pentru diverşi alţi angajaţi din diverse alte societăţi comerciale din diverse zone de activitate, unde foarte mulţi salariaţi care nu aveau niciun fel de legătură cu actul de creaţie în sine erau plătiţi în acest sistem”, a explicat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, citat de Agerpres.

El a arătat că noua ordonanţă de urgenţă instituie obligaţii de plată individuale. “Se plăteşte 16 la sută impozit pe venit, la această sumă rămasă. Deci de la 10 la sută, cât se plătea până acum, o să fie circa 12,8 la sută. După care există o obligaţie de plată a contribuţiilor individuale, deci numai acele plăţi plătite de individ, nu şi cele de societate, o obligaţie de plată a contribuţiilor individuale care se aplică la o sumă care se limitează la cinci salarii medii pe an, aşa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la întreaga sumă primită, ci numai la o parte limitată din această sumă, în aşa fel încât pe de-o parte taxarea să nu fie excesivă, pe de altă parte fiecare să contribuie atât la sistemul de sănătate cât şi la cel de pensii sau la fondul de şomaj, şi bineînţeles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi apelează să fie funcţionale”, a spus ministrul.

Vlădescu a justificat noile prevederi şi prin necesitatea ca beneficiarul drepturilor de autor să poată primi pensie publică şi să apeleze la serviciile publice de sănătate, pe lângă necesitatea combaterii evaziunii fiscale.  “Aş vrea să menţionez un element foarte important, pe care mulţi dintre cei care astăzi sunt tineri şi plătesc taxe, îl neglijează, faptul că nu vor fi tineri pe vecie şi la un moment dat va veni momentul când vom apela la sistemul de sănătate, la un anumit moment când va veni clipa când vom avea nevoie să primim pensie. Din acest punct de vedere contribuţiile la sistemele publice de sănătate şi de pensii sunt nişte contribuţii nu numai obligatorii, dar şi necesare”, a mai spus Sebastian Vlădescu.

Alte impuneri prevăzute de actul normativ se referă la tichetele de masă şi cele de vacanţă, care vor fi “taxate doar cu 16 la sută, nu şi cu contribuţii, plătiţi de către angajat”, a menţionat ministrul.

De asemenea, dobânzile bancare vor fi impozitate cu 16 la sută, fie că e vorba despre depozite sau conturi curente.

Şi veniturile din operaţiuni pe piaţa valutară sau monetară vor fi impozitate cu 16 la sută, însă ţinându-se cont de sistemul venituri-pierderi, de diferenţa dintre pierdere şi câştig, cu raportare şi plată trimestriale, cu decont la finalul anului şi cu posibilitatea recuperării pierderii în următorii şapte ani fiscali, a mai spus ministrul de Finanţe.

×
Subiecte în articol: observator