Oamenii au luat cu asalt administraţiile financiare din ţară pentru a-şi plăti taxa de poluare auto pe sistemul vechi, valabil până mâine la ora 12:00. Triplarea taxei auto pentru maşinile second-hand, începând de luni, 15 decembrie, a determinat o organizaţie neguvernamentală să dea în judecată Guvernul României. În plus, Comisia Europeană aşteaptă urgent informaţii cu privire la legislaţia nou-adoptată cu privire la taxa auto.
Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSC) a dat în judecată Guvernul din cauza triplării taxei de poluare auto pentru maşinile second-hand din import. În acest sens, reprezentanţii CSC au depus ieri la secţia de contencios administrativ şi fiscal al Curţii de Apel Bucureşti, o contestaţie prin care Guvernul României este chemat în judecată. Procesul a fost intentat în urma nenumăratelor sesizări ale populaţiei adresate instituţiei. CSC consideră că noua taxă încalcă Tratatul Comunităţii Economice Europene (CEE) şi Constituţia României. "Triplarea taxei auto pentru autoturismele second-hand încalcă articolul 95 din Tratatul CEE, care spune că nici un stat nu poate aplica pentru produsele din alte state membre impozite şi taxe mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare", a declarat Ioan Grigore Prodan, comisar general, şef al Consiliului Superior în cadrul CSC. Mai mult, acesta a spus că prin adoptarea triplării taxei auto, Guvernul a încălcat acquisul comunitar, pentru că valoarea taxei depăşeşte valoarea reziduală a autoturismelor second-hand. CSC a solicitat şi un punct de vedere din partea Comisiei Europene.
LEGE
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a considerat că majorarea taxei de poluare în cazul tuturor vehiculelor second-hand nu necesită transmiterea unei informări la Comisia Europeană. În ciuda acestui lucru, Comisia Europeană a cerut să i se comunice urgent legislaţia adoptată recent. "Reprezentanţii Comisiei nu au fost informaţi despre triplarea taxei de poluare auto şi a arătat că statele membre pot stabili singure nivelul de taxare auto, dar conform principiului nediscriminării, în sensul majorării taxei atât pentru maşinile rulate, cât şi pentru cele noi", a explicat Maria Assimakopoulou, purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Taxe şi Uniune Vamală. Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, triplarea taxei pentru autoturismele Euro 3, Euro 2 şi noneuro, care sunt înmatriculate pentru prima dată pe teritoriul României şi al altor state comunitare, începând de la 15 decembrie.
PROTESTE LA NIVEL NAŢIONAL
La nivelul întregii ţări au avut loc zilele acestea proteste din cauza triplării taxei de poluare auto. Şoferii sunt hotărâţi să protesteze până ce autorităţile vor decide eliminarea taxei auto sau măcar păstrarea acesteia la nivelul actual. Posesorii de maşini second-hand din import, care nu au apucat încă să îşi înmatriculeze maşinile, pregătesc noi proteste. "Vrem ca măcar persoanele care au intrat cu maşina în ţară până la data de 15 decembrie să poată plăti taxa auto pe vechiul sistem. Dacă vom plăti taxa auto la valoare triplă înseamnă că am dat mai puţini bani pe maşină decât pe taxă", Radu Hossu, protestatar din Braşov. Aproape 200 de şoferi mehedinţeni s-au încolonat ieri, purtând pe parbrizele autovehiculelor afişe cu textele "Jos taxa auto!" şi "Taxaţi cu neruşinare", după care au pornit într-un marş de protest pe arterele rutiere principale din Drobeta Turnu-Severin. De asemenea, tot ieri, aproximativ 50 de proprietari de maşini au blocat o stradă din municipiul Botoşani, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a tripla taxa auto. Participanţii la acţiune au scandat lozinci împotriva Guvernului şi au cerut eliminarea taxei auto. Ei susţin că decizia adoptată săptămâna trecută de Executiv îi pune în situaţia de a nu putea să îşi înmatriculeze maşinile, în condiţiile în care nivelul taxei auto depăşeşte valoarea de achiziţie a maşinii. Şi în Constanţa a avut loc ieri un marş de protest faţă de triplarea taxei la care au participat circa 150 de şoferi. În faţa prefecturii Constanţa, şoferii au fost aşteptaţi de încă câteva sute de persoane nemulţumite de introducerea noii taxe de poluare. De asemenea, peste 1.200 de persoane au semnat petiţia online privind nemulţumirea introducerii valorii triple pentru taxa de poluare auto.
Program prelungit la Fisc şi la RAR
Numărul mare de solicitări din partea cetăţenilor pentru calcularea taxei auto şi pentru emiterea deciziilor de calcul a determinat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să prelungească programul sucursalelor din ţară. Astfel, solicitanţii pot depune actele pentru calculul taxei de poluare, pentru emiterea deciziilor de calcul şi pentru recuperarea banilor azi, până la ora 14:00, iar mâine, până la 12:00. Măsura de prelungire a programului de lucru şi în zilele libere a fost luată ca urmare a haosului creat de publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei privind majorarea taxei auto pentru maşinile second-hand aduse din import, mai devreme cu o săptămână decât era anunţat iniţial. Ieri, în mai toate oraşele mari din ţară proprietarii de maşini au protestat. "În câteva ore au fost primite la administraţiile financiare din Alba un număr de 340 de solicitări de calcul a taxei pe poluare. Emiterea deciziilor de calcul se face în maxim o oră de la depunerea cererii", a declarat Iulia Mireştean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Alba. Publicarea a dus la suspendarea încasării banilor proveniţi din taxa de poluare auto timp de trei zile, deşi autorităţile anunţaseră că vor da diferenţa de bani înapoi celor care au plătit taxa auto triplă. De asemenea, sucursalele Registrului Auto Român au şi ele program de lucru astăzi între orele 8:00-14:00. (Lucian Dobrater)Citește pe Antena3.ro