x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul scumpeşte sănătatea pe mâna FMI

Guvernul scumpeşte sănătatea pe mâna FMI

de Aniela Nine    |    25 Sep 2011   •   21:00
Guvernul scumpeşte sănătatea pe mâna FMI

Dupa ce a pus pe butuci mare parte a sistemului de sanatate prin des­fi­in­ta­rea a numeroase spitale, Guvernul le mai pregateste ceva bolna­vilor: li se vor deconta doar anumite servicii medicale, de preferinta cat mai putine, pentru restul, considerate "neesentiale", urmand sa fim nevoiti sa platim asigurari suplimentare sau private.

Sunt prevederi parte ale intelegerii cu FMI, asa cum rezulta ele din scrisoarea de intentie incheiata de Guvern cu FMI, convenita in urma misiunii de evaluare din iulie-august, aprobata de Executiv la jumatatea lunii septembrie si obtinuta de Mediafax. Potrivit sursei citate, Guvernul va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel incat statul sa acopere, incepand cu anul viitor, mai putine probleme de sanatate, iar serviciile considerate "neesentiale" sa fie furnizate doar pe baza unor asigurari suplimentare, inclusiv private. Pentru a stabili care servicii sunt esentiale si care nu, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi revizuit cu asistenta Bancii Mondiale, astfel incat sa nu mai fie finantate acele costuri cu sanatatea conside­rate "neesentiale".

"Vom stabili un pachet revizuit de beneficii asigurate de Guvern pentru a exclude acoperirea serviciilor de sanatate neesentiale si costisitoare, care urmeaza sa fie aplicat anul viitor cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale. Serviciile excedentare vor fi furnizate cu asigurari suplimentare, inclusiv asigurari private", se arata in document. Guvernul in­ten­ti­o­nea­za sa aplice noile reguli pana la sfar­situl lunii martie 2012.

In documentul semnat cu FMI, Guvernul isi anunta totodata intentia de a revizui preturile de decontare a medicamentelor si isi mentine angajamentul de a revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numarul acestora si a le inlocui pe cele ramase cu produse mai ieftine.

O alta tema stabilita de guvernanti cu reprezentantii FMI si notata in scrisoarea de intentie vizeaza noile companii energetice care vor fi create, Oltenia si Hunedoara, care vor fi privatizate pana in iunie anul viitor, incluzandu-se in acest proces si concedieri de personal la unele dintre unitatile componente, mai intai aproximativ 900 de posturi urmand sa fie desfiintate pana luna viitoare.

Potrivit scrisorii de intentie, Complexul Energetic Hunedoara, care va trebui constituit pana la sfarsitul acestui an, va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari.

Privatizarea va fi efectuata prin oferta publica initiala sau cu un investitor strategic, iar pentru derularea proceselor de privatizare, Guvernul va angaja consultanti pana la finele lunii martie 2012.

Conform documentului, restructurarea unitatilor in vederea privatizarii va impune si concedieri de personal, cel putin 900 de posturi urmand sa fie desfiintate pana la sfarsitul lunii octombrie, iar alte 200 de pozitii urmand sa fie scoase din schema de organizare a complexului energetic Turceni.

×
Subiecte în articol: asigurari sanatate FMI acord fmi