x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul ungar se declară solidar cu condamnaţii din procesul "Miko"

Guvernul ungar se declară solidar cu condamnaţii din procesul "Miko"

de Istvan Deak    |    03 Iul 2012   •   15:45
Guvernul ungar se declară solidar cu condamnaţii din procesul "Miko"

Intr-un comunicat al Guvernului ungar, semnat de Semjen Zsolt, vicepremier, Nemeth Zsolt si Repas Zsuzsanna, secretari de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Ungaria isi exprima indignarea fata de decizia Judecatoriei Buzau in procesul privind retrocedarea Colegiului "Szekely Miko' din Sfantu-Gheorghe. "Justitia romana a decis, in data de 29 iunie 2012, in procesul privind retrocedarea colegiului Szekely Miko, condamnarea la trei de ani inchisoare cu executare a membrilor comisiei de retrocedare Marko Attila (n.r - la acea vreme subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice) si Marosan Tamas (n.r - la acea vreme reprezentatul Eparhiei Reformate din Ardeal). Al treilea membru al Comisiei, Silviu Clim, juristul Ministerului de Justitie, a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Instanta a dispus anularea retrocedarii colegiului, stergerea din proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal si achitarea de catre Eparhie a sumei de 256.000 de euro, reprezentand prejudiciul creat statului roman. Decizia a reinstaurat situatia dinaintea retrocedarii din 14 mai 2002. Guvernul ungar, desi recunoaste si respecta independenta justitiei romane, este socat de decizia luata. Este un lucru bine stiut ca Eparhia Reformata Maghiara din Ardeal a fost proprietarul Colegiului Szekely Miko timp de secole. Acest aspect este recunoscut si de autoritatile locale din Sfantu-Gheorghe', se arata in comunicatul celor trei semnatari.

Sunt vizate forurile europene
"Nu intelegem de ce au fost condamnati membrii comisiei, desi justitia romana a admis, in ianuarie 2012, decizia definitiva a Curtii de Apel Brasov, din 2006, conform careia imobilul a fost luat Bisericii Reformate in anul 1948. Decizia actuala a judecatorilor pune in pericol legea retrocedarilor si a drepturilor europene referitoare la proprietate si la independenta eparhiilor. Guvernul ungar impartaseste pozitia adoptata de UDMR in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali din data de 1 iulie 2012 si va sustine aceeasi pozitie. Suntem solidari cu cei condamnati si vom face totul ca procesul Miko sa ajunga la cele mai inalte foruri europene. Guvernul ungar solicita organizatiilor pentru apararea drepturilor minoritatilor sa analizeze posibilitatea legala de a oferi ajutor', se arata in comunicatul semnat de membrii Guvernului ungar.

Nepszava: "Justitia romana a comis o eroare capitala'
Sentinta dictata de Judecatoria Buzau a fost indelung comentata in presa ungara. "Decizie socanta a justitiei. Din asta se va naste un nou conflict romano-maghiar', sunt titlurile alese de netriport.hu si stop.hu. "In ultima perioada s-a intetit lupta impotriva coruptiei din Romania. Mai multi lideri politici, printre care si Adrian Nastase, fost premier, au fost condamnati la inchisoare cu executare. Cei afectati vorbesc de reglari de conturi si de influenta politicului asupra justitiei, in timp ce comunitatea internationala intarzie sa adopte o pozitie, refuza sa faca din cazul Nastase un caz Timosenko. Acum justitia romana a intervenit intr-un caz simbolic si a atras atentia Washingtonului,. Zilele trecute justitia romana a comis o greseala capitala. Daca organele de recurs nu o vor rectifica, Romania va suferi o pierdere internationala de prestigiu, afectat oricum de razboiul permanent dintre premier si presedinte', noteaza Nepszava.

Jurnalistii ungari descriu cu lux de amanunte etapele procesului. "Conform rechizitoriului, membrii comisiei de retrocedare au decis pe baza unor documente nule revenirea imobilului in proprietatea Eparhieie Reformate. Din acest motiv, instanta a dispus stergerea Eparhiei Reformate din cartea funciara unde era trecuta ca proprietara cladirii. Din motivarea sentintei reiese ca inculpatii au prejudiciat Primaria Sfantu-Gheorghe, insa institutia a recunoscut de la bun inceput ca Eparhia Reformata este proprietara cladirii si nu a atacat in instanta decizia comisiei. Ancheta dureaza de ani de zile si a fost initiata de doua familii maghiare, insa nimeni nu le-a acordat mare atentie. Acestia au depus o plangere la DNA, deoarece in perioada comunista ei au stat cu chirie in locuintele care serveau drept camine pentru profesori, iar ulterior dupa anii '90 chiar le-au cumparat. Decizia de retrocedare a atins si aceste locuinte, care au revenit in proprietatea eparhiei. Familiile au atacat in instanta aceasta hotarare pe motiv ca aceste locuinte ar fi fost construite din donatii facute de enoriasi, insa acest lucru nu atinge dreptul de proprietate, deoarece donatiile au fost facute catre Biserica Reformata tocmai in acest scop. Tergiversarea anchetei a dat de inteles dupa un timp ca dintr-o simpla formalitate cazul ar putea avea urmari grave. Organizatiile unguresti se tem de crearea unui precedent periculos din perspectiva retrocedarilor bunurilor bisericesti. Aceasta pozitie este impartasita de politicieni de la Washington, precum Jean Schmidt si Thomas Melia. Organizatiile unguresti s-au trezit abia dupa verdictul dat la finalul saptamanii trecute, in timp ce senatorul american Gregory Meeks avertiza de mult timp despre faptul ca acest caz reprezinta o incalcare a drepturilor minoritatilor', mai noteaza presa ungara.

Eckstein: "Este o decizie absurda'
Fostul ministru Eckstein-Kovacs Peter a avut un rol important in retrocedarea Colegiului "Szekely Miko'. Inculpatii au actionat pe baza unei ordonante de urgenta a Guvernului, semnate de Eckstein-Kovacs Peter in calitate de ministru pentru problemele minoritatilor din 2000. "Este o decizie absurda, deoarece atunci inca nu exista o lege a retrocedarilor. Guvernul a fost insarcinat ca prin ordonante de urgenta sa retrocedeze imobilele care au apartinut bisericilor si organizatiilor minoritatilor. Comisia a dus legal la indeplinirea acestor ordonante, deci efectiv nu exista nici o incalcare a legii. Pur si simplu cazul nu are fond. A fost si exista o carte funciara in Ardeal, unde scrie negru pe alb ca imobilul a fost luat Bisericii Reformate la inceputul anilor 50, astfel ca am retrocedat beneficiarului legal. Sistemul judiciar din Romania are trei trepte. Mai sunt doua instante care pot corecta aceasta eroare judiciara. Pentru mine este de neinteles ce s-a intamplat, insa nu consider o idee buna ca UDMR sa transforme aceasta decizie a justitiei intr-o problema politica. In actuala conjunctura din Romania nu cred ca asta ajuta la solutionarea favorabila a cazului. In justitia romana sunt deficiente, sunt greseli, insa aceasta eroare imensa a Judecatoriei Buzau sunt convins ca va fi corectata de judecatorii de la o instanta superioara', a declarat Eckstein pentru Nepszava. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×