x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gyurcsany a explicat de ce nu pot fi majorate salariile profesorilor

Gyurcsany a explicat de ce nu pot fi majorate salariile profesorilor

21 Oct 2008   •   00:00

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a prezentat jurnaliştilor români problemele înregistrate de Guvernul de la Budapesta după 2000-2002, când salariile medicilor şi profesorilor au fost majorate cu 50-70%, şi a atenţionat că astfel de măsuri impun mari costuri bugetare, care trebuie decontate ulterior, transmite Mediafax.



La sfârşitul şedinţei comune de guvern româno-ungară, organizată azi, la Szeged, o parte dintre jurnaliştii români, aflaţi la centrul de presă amenajat la sediul primăriei din localitate, au fost invitaţi de reprezentanţi ai Guvernului român la hotelul unde se aflau membrii celor două delegaţii oficiale, pentru o declaraţie de presă, fără să li se spună însă cine va susţine această declaraţie.

La hotel, în faţa jurnaliştilor au sosit premierii Călin Popescu Tăriceanu şi Ferenc Gyurcsany, iar şeful Guvernului român l-a lăsat pe omologul său ungar să explice presei de la Bucureşti efectele pe care majorarea cu 50% a salariilor bugetarilor le-a avut asupra economiei Ungariei. "Dacă mă întrebaţi cum a putut să se întâmple, răspunsul meu este foarte simplu: în 2000-2002, Guvernul a început să cheltuiască foarte mult şi salariile din sectorul public au început să crească foarte mult. Toată lumea a iubit asta, a fost un suport extrem după aceste măsuri, popularitatea guvernanţilor a crescut foarte mult, dar a trebuit să realizăm că, dacă cheltuieşti mult, mai devreme sau mai târziu vei achita nota de plată. Ca şi în alte ţări, unele partide au sugerat că nu este bine să creşti salariile la acest nivel, pentru că vom plăti tot mai mult pentru protecţia populaţiei, iar la sfârşitul zilei îţi dai seama că nu întăreşti poziţia statului", a spus Gyurcsany jurnaliştilor români.

El a arătat că autorităţile ungare sunt obligate în prezent să fie foarte atente la nivelul veniturilor colectate la buget şi să nu cheltuiască foarte mult, pentru a nu se confrunta cu mari probleme financiare.

×
Subiecte în articol: romania