x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hackerul român TinKode, trimis în judecată de DIICOT. Vezi la ce sumă se ridică prejudiciul

Hackerul român TinKode, trimis în judecată de DIICOT. Vezi la ce sumă se ridică prejudiciul

25 Apr 2012   •   14:30
Hackerul român TinKode, trimis în judecată de DIICOT. Vezi la ce sumă se ridică prejudiciul

Hackerul TinKode din Timisoara, care a accesat neautorizat servere si site-uri apartinand unor institutii importante din Europa, SUA si Africa de Sud, printre care si NASA, pentru obtinerea de date informatice, a fost trimis in judecata pentru infractiuni informatice.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a lui Manole Razvan Cernaianu, in varsta de 20 de ani, cunoscut sub pseudonimul "TinKode", pentru infractiuni informatice, se arata intr-un comunicat de presa.

"In sarcina inculpatului se retine ca, in mod repetat, a accesat in mod neautorizat, prin incalcarea masurilor de securitate, mai multe servere si pagini/site-uri de internet apartinand unor institutii importante din Europa, SUA si Africa de Sud, in scopul obtinerii de date informatice, inculpatul procedand la transferul fraudulos de date informatice confidentiale. Inculpatul Cernaianu Manole Razvan a lansat atacuri informatice si a accesat fara drept mai multe servere apartinand armatei Statelor Unite ale Americii, obtinand date confidentiale, pe care le-a copiat si transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic", potrivit procurorilor DIICOT.

Tanarul a postat si divulgat respectivele date informatice catre public prin intermediul unui jurnal tip blog si pe un site web.

"Prin acelasi mod de operare, inculpatul a compromis si server-ul web apartinand National Aeronautics and Space Administration (NASA). In sarcina inculpatului se mai retine ca a accesat in mod neautorizat, lansand atacuri informatice asupra sistemului informatic si paginii de web apartinand Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Aparare - Pentagon", precizeaza DIICOT.

Procurorii au mai aratat ca pentru savarsirea infractiunilor Razvan Cernaianu a conceput o aplicatie informatica, software pe care l-a si oferit tertilor, pe blog-ul personal, contra sumei de 150 de dolari, impreuna cu alte coduri de acces si date informatice care permit accesul la sisteme informatice.

Hackerul a postat pe blog si o inregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administratiei americane.

"Prin activitatea infractionala s-a produs blocarea temporara a sistemelor informatice atacate, restrictionandu-se astfel accesul la acestea si perturbandu-se in mod grav buna lor functionare. Prejudiciul cauzat este de 250.000 USD", se mai arata in comunicat.

Dosarul va fi judecat de magistratii Judecatoriei Drobeta-Turnu Severin.

Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii FBI si cu reprezentantii NASA.

×