x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hackerville: un reportaj Le Monde despre Râmnicu Vâlcea

Hackerville: un reportaj Le Monde despre Râmnicu Vâlcea

29 Dec 2011   •   12:44
Hackerville: un reportaj Le Monde despre Râmnicu Vâlcea

Ramnicu Valcea. Oras plin de verdeata situat la poaleleCarpatilor, in centrul Romaniei, este departe de a fi locul pasnic pe care ti l-ai imagina. In lumea cybercriminalitatii, Ramnicu Valcea este numit'Hackerville'.

"N-avem nici un motiv sa fim mandri, declara Stelian Petrescu, un profesor de geografie. Ramnicu Valcea este fara indoiala cel mai cunoscut oras romanesc in Statele Unite. Americanii n-aveau nici o idee despre tara mea, in afara legendei lui Dracula. Dar acum, orasul meu adevenit celebru gratie tinerilor care fura pe Internet. Ei au transformat Ramnicu Valcea in Hackerville'.

Frauda pe net a devenit sport local in acest oras prezentat de presa americana drept "Sillicon Valley-ul furturilor electronice'. Potrivvit politiei romane, 80% dintre cyber-fraudele romanesti au ca victime cetateni americani. Acesta e motivul pentru care, mieruri 7 decembrie, directorul FBI Robert Mueller a venit la Bucuresti. Dupa ce a schimbat cateva cuvinte cu presedintele Basescu, la palatul prezidential, Mueller si-a concentrat vizita asupra intalnirilor cu reprezentanti ai Politiei, ai Parchetului, ai serviciilor de informatii.

"Amenintarile cele mai grave cu care ne confruntam noi – avea el sa declare - sunt transnationale. Niciotara sI nicio agentie nu poate lupta singura contra acestor amenintari, fie ca e vorba de terorism, de traficul de droguri ori de criminalitate informatica'.

In cartierul ostroveni, fief-ul hackerilor, situat in sudul orasului, vestea acestei vizite nu provoaca nici o ingrijorare speciala. Descinderile politienesti, arestarile sI vizitele jurnalistilordin lumea intreaga sunt la ordinea zilei in acest cartier.

"Ce pot face altceva, spune George, titularul unei diplome in management! Nu ai unde munci aici. Guvernul nu vorbeste decat despre criza, despre diminuarea salariilor, despre strangerea curelei. Am 24 de ani sI nu am facut altceva decat sa strang cureaua sI iar s-o strang. Am in cartier amici care castiga zeci de mii de euro. E drept, ii fura pe internet, dar macar se descurca.In vreme ce eu muncesc o viataintreaga degeaba. In locul meu ce ati face?'

In pofida numeroaselor arestari din ultimii ani, Ramnicu Valcea ramane o placa turnanta a criminalitatii informatice, ale carei tentacule se intind pe mai multecontinente. lainceputul anilor 2000, tinerii din "Hackerville' erau suficient de naivi pentru a comunica victimelor numerele conturilor pe care le detineau in Romania, si asta permitea politiei sa-i depisteze rapid. Acum, insa, discretia sI arta stergerii urmelor au facut ca prinderea lorsa devina multmai complicata.

Hackerii au creat retele transnationale foarte bine organizate sI utilizeaza adesea ceea ce se numeste, indeobste, "sageti'. O "sageata' este un intermediar a carui misiune este da deschida un cont in tara sa. Elprimeste in contul sau banii pe care victimele ii platesc prin transfer electronic ca sa cumpere produse sau servicii inexistente, isi pastreaza procentul sau sI ii trimite in contul unei alte "sageti', dintr-o alta tara. SI tot asa, pana la destinatie, pana cand banii ajung la creierul operatiunii.

In centrul orasului Ramnicu Valcea pot fi vazute zeci de birouri ale societatii Western Union, specializata in transfer de bani. Un vant de prosperitate adie peste oras. Cluburile sI barurile in care hackerii isi petrec noptile cresc ca ciupercile. In 2010, la Budesti, un targusor aflat la intrarea in Ramnicu Valcea, mercedes a deschis un salon auto ultimul racnet pe 2.700 de mp. Hakerilor le place sa tureze Audi si BMW.

Aparent, descinderile regulate ale brigazii speciale a jandarmeriei "Vlad Tepes' n-au niciun efect. Ultima, pe 22 noiembrie, a vizat mai multe orase, intre care sI Ramnicu Valcea. "23 de persoane, intre 18 sI 35 de ani, au fost arestate pentru un prejudiciu de 120.000 de euro creat unor cetateni americani, duedezi, francezi, austrieci sI germani, afirma procurorul Danusia Boicean. Ei au utilizat site-uleBay pentru a vinde produse inexistente, precum electronice, masini sI chiar tractoare'.

In iulie, politia romana sI ofiterii FBI soesiti in sprijin au arestat 23 de hackeri care au reusit sa excrocheze o mie de americani cu sume ce totalizeaza 20 milioane de dolari.

"In fine, pe vremurile astea decriza, putem admite ca tipii astia au introdus valuta multain Romania. Putem chiar acepta ca este un oarecare aspect pozitiv al actiunilor lor, zice George'. Inca un pic sI tinerii astia vor trece de patrioti. George nu a intrat in randurile lor, insa pare a-i simpatiza sincer.

Influenta hackerilor se resimte pana la Dragasani, orasel aflat la o suta de km la sud de Ramnicu Valcea. SI aici, ca sI in Hackerville, masinile de lux s-au inmultit simtitor. FBI a format deja mai bine de 600 de politisti romani pentru a starpi acest flagel. George se amuza si-mi citeaza din Seneca: "Nu indraznim nu pentru ca lucrurile sunt dificile, ci pentru ca nu indraznim lucrurile sunt dificile'. Sa fie asta deviza viitorului hacker?
Le Monde

×