x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hai să-ţi arăt lumea din balon!

Hai să-ţi arăt lumea din balon!

de Diana Scarlat    |    22 Iun 2008   •   00:00
Hai să-ţi arăt lumea din balon!

Urcaţi în coş! Nu e nevoie de centuri de siguranţă. Se ridică, dar foarte lin. Nu simţi cum te înalţă spre cer. Doar vezi lumea de sus.

Urcaţi în coş! Nu e nevoie de centuri de siguranţă. Se ridică, dar foarte lin. Nu simţi cum te înalţă spre cer. Doar vezi lumea de sus. Dacă te urci în el. În balonul care-şi aşteaptă invitaţii astăzi şi în week-end-ul viitor, la intrarea în parcul Carol din Bucureşti.


Nu costă nimic. Oricine se poate ridica spre cer cu balonul doar dacă îşi trece numele şi datele din buletin pe lista gazdelor. Cei dornici de experienţe spectaculoase mai au timp de o plimbare astăzi şi la sfîrşitul săptămînii viitoare, între 27-29 iunie, să vadă Bucureştiul de sus. În fiecare dintre zilele anunţate, după ora 16:00, dacă nu bate vîntul prea tare şi dacă nu plouă.


“M-AM SIMŢIT ÎNALT!” “Uau! A fost superb! M-am simţit foar­te sus. Nu ai experienţa asta în fie­care zi”, spune, plin de încîntare, Io­nuţ, un adolescent care a profitat de ocazie şi s-a înălţat deasupra par­cului Carol. Aşteptase mai bine de jumătate de oră să plece de pe cer un nor negru care i-a impus ba­lonului o pauză. Jos, la intrarea Mă­răşti, o mulţime de gură-cască pri­veşte imensa pară şi se-ntreabă dacă să încerce sau nu. Mulţi aşteaptă fascinaţi la coadă să le vină rîndul. Pentru unii ar fi prima ur­care în balon, alţii s-au mai ridicat în aer cu para colorată şi i-au prins gustul.


DUPĂ VÎNT. “Nu există con­diţii deosebite pentru cei care se înscriu pe liste, pentru că nu este un sport extrem. Are o ridicare foarte lină, foarte uşoară şi nu există nici un pericol”, explică pilotul Ioan Istrate, cu o experienţă de peste 400 de ore de zbor. Balonul din parcul Carol doar se ridică aproximativ 8 minute de la sol, apoi coboară. Deci riscurile de zbor sînt inexistente acolo. “Balonul are manevrabilitate doar pe verticală. Nu există un control al direcţiei, al vitezei sau al virajelor. El merge pe direcţia şi cu viteza vîntului. Se încălzeşte din ce în ce mai mult pentru ascensiune şi se lasă aerul mai rece pentru a pierde înălţime”, mai explică pilotul. Ioan Istrate a făcut cursuri de pilotaj în Ungaria cu zece ani în urmă. De atunci a făcut mulţi oameni fericiţi, la diverse evenimente unde a fost invitat pentru a ridica baloane. Acum aduce un strop de bucurie celor care îşi fac timp să ajungă la sfîrşit de săptămînă în parcul Carol.

×
Subiecte în articol: observator