x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos sindical

Haos sindical

de Diana Scarlat    |    15 Sep 2010   •   00:00
Haos sindical
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

CNS "Cartel Alfa" a anunţat miercuri că a stabilit un calendar al protestelor pentru luna aceasta, însă independent de celelalte confederaţii. Astfel, "Cartel Alfa" va ieşi în stradă cu aproximativ 4.000 de oameni zilnic, în Piaţa Victoriei din Capitală, între 22 şi 27 septembrie, urmând ca de la 27 să declanşeze greva generală în toate sectoarele de activitate.
Liviu Apostoiu, vicepreşedintele "Cartel Alfa", a declarat că luni vor fi organizate acţiuni sindicale în toate judeţele ţării, între orele 10:00 şi 18:00, manifestările având o durată minimă de două ore, iar între 22 şi 27 septembrie vor ieşi zilnic aproximativ 4.000 de oameni în Piaţa Victoriei, în acelaşi interval orar. La 22 septembrie vor participa la protest federaţiile din sănătate, la 23, federaţiile din educaţie, la 24 federaţiile din sectorul economic, poliţie şi penitenciare, iar la 27 federaţiile din administraţie şi chimie.

Pentru data de 22 septembrie era anunţat deja, de luni, un miting la care urmează să participe aproximativ 20.000 de membri CNSLR Frăţia, iar Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia, declarase că aşteaptă să i se alăture şi celelalte confederaţii sindicale pentru o acţiune comună. Acţiunea de protest a CNSLR Frăţia ar fi trebuit să se organizeze în Piaţa Revoluţiei, însă miercuri Marius Petcu a declarat că protestul va avea loc tot în Piaţa Victoriei, adică în acelaşi loc şi în acelaşi timp cu CNS "Cartel Alfa".

"Important este să fie cât mai mulţi sindicalişti în stradă. Efectul contează, şi nu competiţia asta care pare să se fi declanşat între noi. Poate că este chiar stimulativă. În felul acesta aducem mai mulţi oameni decât ne-am fi aşteptat iniţial. Am înţeles că cei de la Blocul Naţional Sindical vor veni alături de noi într-o acţiune de solidaritate. Până la urmă, ne interesează rezultatul. Mi-a confirmat miercuri Dumitru Costin (marţi, n.r.) că va veni alături de noi cu câteva mii de oameni în Piaţa Victoriei", a declarat pentru Jurnalul Naţional Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia, care încă nu ştia miercuri, după conferinţa de presă susţinută de CNS "Cartel Alfa", că BNS nu se va mai alătura nici uneia dintre celelalte manifestaţii, urmând să organizeze un protest de stradă la 28 septembrie.

Tot miercuri, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a revenit şi asupra deciziei de a declanşa greva generală în administraţie începând cu 27 septembrie, după ce anunţase acţiunea marţi, într-o conferinţă de presă, în urma căreia Vasile Marica, preşedintele Sed Lex, a declarat presei că SNFP nu va face nici o grevă, pentru că nu are puterea să mobilizeze funcţionarii din administraţie. SNFP a anunţat că amână greva generală, pentru a organiza protestul împreună cu Sed Lex, nu mai târziu de jumătatea lunii octombrie, invocându-se nevoia de "pregătire psihologică" a angajaţilor, dar şi nevoia de solidarizare a tuturor organizaţiilor bugetare, aşa cum se precizează într-un comunicat al SNFP.

"În condiţiile în care liderul Sed Lex nu va organiza greva generală, considerăm ca acesta nu a urmărit decât destabilizarea acţiunilor de protest organizate de SNFP, compromiterea organizaţiilor sindicale şi a liderilor acestora", precizează sursa citată. Liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat că sindicatul pe care îl conduce va participa la
27 septembrie la mitingurile organizate de "Cartel Alfa" şi va susţine toate acţiunile organizate de colegii din administraţia publică şi nu numai.

Pe de altă parte, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), cu peste 50.000 de membri la nivel naţional, anunţă declanşarea unei greve generale în administraţia publică la nivel naţional în a doua parte a lunii octombrie, cu o durată de o lună, dacă Executivul nu renunţă la măsurile de austeritate programate pentru 2011. Greva generală va bloca activitatea primăriilor şi a consiliilor judeţene din toată ţara, a subliniat miercuri preşedintele FNSA, Valer Suciu, într-o conferinţă de presă.

"Membrii FNSA participă la primul protest al toamnei luni, când vor fi pichetate prefecturile din ţară şi apoi Guvernul, alături de «Cartel Alfa». În a doua parte a lunii octombrie s-ar putea să intrăm în grevă generală pe durată limitată de o lună organizată în administraţia publică", a declarat Valer Suciu.

×
Subiecte în articol: observator