Călători enervaţi, întârzieri, oboseală şi bani pierduţi. Asta le-a adus românilor oprirea de ieri a trenurilor în toată ţara între orele 7:00 şi 10:00.
SNCFR - uite greva, nu e greva!
Călători enervaţi, întârzieri, oboseală şi bani pierduţi.
Asta le-a adus românilor oprirea de ieri a trenurilor în toată ţara între orele 7:00 şi 10:00. Iar circulaţia a fost dată
peste cap pentru mai multe ore. Lucrătorii de la CFR au susţinut până la ora
7:00 că nu ştiu absolut nimic.
În Gara de Nord din Bucureşti, primul tren care a rămas pe peron la ora 7:00 trebuia să meargă spre Galaţi. Cu doar câteva minute înainte de ora la care se spusese că se va întrerupe lucrul, călătorii ştiau că trenul de Galaţi va pleca spre destinaţie, numai că în scurt timp au fost daţi jos din vagoane.
DISPERARE. Salariile mici ale angajaţilor CFR i-au făcut, spontan sau nu, prin sindicat sau nu, să oprească lucrul pentru trei ore. Dar acest protest a afectat în primul rând călătorii obişnuiţi, unii dintre ei ajunşi la disperare. “Am plecat de la 3 noaptea de acasă, de la Târgovişte, să ajuns la Cluj, la fata mea. Acum nu ştiu ce să fac. Cu ce să ajung la Cluj? Nu vreau banii înapoi, nu vreau nimic decât să ajung acolo”, ne-a mărturisit o bătrână din Gara de Nord, la o oră şi jumătate după întreruperea circulaţiei. Cei mai afectaţi au fost călătorii cu probleme de sănătate, care depind mai mult decât alţii de transportul între oraşe. “Sunt la Spitalul Militar cu copilul şi acum, când trebuie să plec acasă, unde să plec eu cu el? Sunt din Brăila. Copilul are 27 de ani, dar este operat pe cord deschis a treia oară. Cum aş putea să plec de nebună aşa? Am văzut la televizor şi am venit să mă interesez. Trebuie să facă ceva, dar nu pe spatele călătorilor, pe spatele nostru, care suferim atât”, plângea pe peron Elena Danciu, sperând că nu va fi nevoită să apeleze la bunăvoinţa asistentelor medicale pentru a-i scuza cazarea în Bucureşti.
INTERVENŢIE. După ora 9:00 s-a făcut simţită şi intervenţia Autorităţii Rutiere Române, care era pregătită să pună la dispoziţia grupurilor de călători mai multe autocare. Primul grup de elevi, care mergeau să-şi petreacă vacanţa la Timişul de Sus, a plecat în jurul orei 10:00 de lângă Gara de Nord. Dar tot atunci s-a reluat şi activitatea angajaţilor CFR. Trenurile au fost repuse în mişcare imediat după ora 10:00 în ordinea în care ar fi trebuit să plece. În cele trei ore de staţionare, în toată ţara au fost afectaţi 20.000 de călători, fiind oprite 194 de garnituri. Buluceala existentă ieri în gări a crescut cifra de afaceri a companiilor auto de transport.
Ministrul Orban dezaprobă greva
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, s-a pronunţat de la început împotriva acestei mişcări de protest a angajaţilor CFR. “Chiar dacă liderii de sindicat încearcă să o prezinte ca pe o mişcare spontană, există câteva elemente care arată că nu a fost spontană”, a declarat ieri Ludovic Orban, care consideră ilegală acţiunea angajaţilor CFR. El a spus că vor fi sancţionaţi cei care au refuzat să lucreze în cele trei ore de blocaj al traficului feroviar. Negocierile cu liderii de sindicat vor fi reluate săptămâna viitoare, deoarece nu s-a ajuns la un consens între cele două părţi. După repunerea în mişcare a trenurilor a fost foarte greu să se reintre în normal din cauza întârzierilor de peste trei ore rezultate în urma protestului. Pe tot parcursul zilei de ieri, circulaţia feroviară a fost perturbată. Trenurile au continuat să întârzie până seara, atât la plecare, cât şi la sosire. Pagubele nu sunt cunoscute încă, însă Ludovic Orban a declarat că va imputa întreaga sumă acelor angajaţi care se fac vinovaţi de oprirea circulaţiei trenurilor.