x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Harghita: Amenzi pentru situri NATURA 2000

Harghita: Amenzi pentru situri NATURA 2000

02 Apr 2008   •   00:00
Harghita: Amenzi pentru situri NATURA 2000
Sursa foto: Jurnalul foto/

Inspectorii Gărzii de Mediu Harghita au aplicat sancţiuni se­vere agenţilor economici care des­făşoară activităţi în siturile Natura 2000 şi nu respectă legislaţia de mediu

Inspectorii Gărzii de Mediu Harghita au aplicat sancţiuni se­vere agenţilor economici care des­făşoară activităţi în siturile Natura 2000 şi nu respectă legislaţia de mediu. Şeful Gărzii de Mediu Harghita Abos Gabriel a declarat pentru Rompres că pe tot parcursul lunii martie s-au efectuat con­troa­le în zonele Tihovul Mohoş-La­cul Sfânta Ana, Tinovul Fân­tâ­na cu Brazi, Cheile Bicazului-Hăş­maş şi Cheile Vârghişului.

 

CONTROALE PESTE CON­TROALE. Ins­pectorii de mediu au vrut să vadă în ce măsură este respectată legis­la­ţia în domeniu de cei care des­fă­şoară activităţi economice în zonă. Au fost controlaţi zece agenţi econo­mici din domeniul turistic şi au fost descoperite nereguli serioase. Abos Gabriel a precizat că s-au apli­cat două amenzi, în valoare to­tală de 80 mii lei, s-a suspendat temporar activitatea a trei firme şi s-a aplicat un avertisment. În toa­te ca­zurile menţionate nu se re­s­pectau autorizaţiile sau acordurile de mediu. De asemenea, s-au făcut trei sesizări penale din cauză că, în zona Lacu Roşu, se efectuau lu­crări de construcţii fără acord de mediu. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu a avertizat că aceste controale vor continua şi toţi cei care încalcă legislaţia de mediu vor răspunde potrivit legii. 

 

18 ARII PROTEJATE. Reţeaua ecologică Natura 2000 cu­prinde, în judeţul Harghita, peste 120 de mii de hectare, pe care se află 18 arii protejate. În urma studiilor de specialitate efectuate de diferite instituţii şi ONG-uri din judeţ au fost identificate peste 25 de tipuri de habitate de interes co­munitar. În cadrul acestora au ne­voie de protecţie specială 14 spe­cii de mamifere, 40 de specii de pă­sări, câte cinci specii de amfi­bieni, reptile şi peşti, 7 specii de ne­vertebrate, precum şi 5 specii de plante. Printre cele 18 situri in­cluse în reţeaua ecologică Natura 2000 se numără zone extrem de vizitate de turiştii din ţară şi din întreaga lume. Este vorba de Ti­novul Mohoş – Lacul Sfânta Ana, Cheile Bicazului – Hăşmaş, zona Harghita – Mădăraş, Topliţa – Scaunul Rotund Borsec sau Depresiunile şi Munţii Ciucului şi al Giurgeului.

• Rompres

×
Subiecte în articol: verde! mediu