În România se va întocmi, până la sfârşitul anului, o listă a şcolilor care desfăşoară proiecte şi activităţi ecologiste, în care elevii să fie activ implicaţi. Scopul campaniei este educarea şi încurajarea unui stil de viaţă cu respect şi grijă faţă de mediul înconjurător.
Ideea a venit în contextul în care un recent studiu internaţional arată că dezechilibrul puternic generat la nivelul întregii planete, în principal de activităţile umane, reduce ameninţător cantitatea de resurse naturale ale mediului înconjurător. În ritmul prezent de consum şi de poluare, se estimează că la mijlocul anilor 2030 umanitatea va avea nevoie de resursele echivalente a două planete Terra pentru a-şi susţine actualul stil de viaţă! Statisticile arată o creştere semnificativă în România ultimilor trei ani a proiectelor şi activităţilor educaţionale dedicate protejării mediului, implicând tot mai mulţi profesori şi elevi în acţiuni de reciclare, plantare de copaci, economisire a resurselor sau colectare selectivă a deşeurilor, de cunoaştere a problemelor de mediu, dar şi de identificare a soluţiilor pentru rezolvarea acestora.
PROIECTE INTERNAŢIONALE SIMILARE
Spre deosebire de ţara noastră, la nivel internaţional proiectele ecologice în cadrul şcolilor se derulează de peste două decenii. Spre exemplu, proiectul "Eco-Schools", unul din programele desfăşurate de Fundaţia Internaţională pentru Educaţie de Mediu (FEE), este implementat în prezent în 44 de ţări din toată lumea, implicând 25.000 de şcoli, şase milioane de elevi, 400.000 de profesori şi 4.000 de autorităţi naţionale şi locale. În România există deja 57 de şcoli certificate cu statutul de "şcoală Eco" care fac parte din elita celor aproximativ 2.360 de şcoli Eco existente la nivel mondial şi recunoscute de FEE. Campania "Harta şcolilor verzi" va certifica şi va premia programele şi proiectele de cunoaştere, de protejare a mediului şi de implicare în comunitate iniţiate în perioada 2006-2009 în rândul profesorilor şi al elevilor claselor I-XII şi derulate la nivel local. Fiecare şcoală din România se poate înscrie în competiţie în perioada 1 octombrie - 8 noiembrie 2009. Informaţii şi detalii pentru înscriere sunt disponibile pe site-urile www.nouanepasa.ro şi www.cceg.ro. Printre principalele aspecte care vor fi evaluate de juriul competiţiei se numără: temele şi subiectele abordate la nivel local, naţional sau global, modul în care activităţile derulate contribuie la cunoaşterea problemelor de mediu şi identificarea soluţiilor, implicarea în comunitate, precum şi rezultatele finale obţinute.
TROFEU PENTRU CĂŞTIGĂTORI
Între 8 şi 30 noiembrie 2009, proiectele câştigătoare vor fi selectate de un juriu compus din reprezentanţi ai iniţiatorilor acestui proiect, alături de reprezentanţi invitaţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi ai Ministerului Mediului, dar şi ai organizaţiilor asociate la nivel internaţional: die Umweltberatung Lower Austria şi Eco Counselling Luxembourg. Aceste două asociaţii deţin o experienţă bogată în domeniul educaţiei ecologice şi al proiectelor de protejare a mediului înconjurător iniţiate şi desfăşurate în şcoli. În Austria, educaţia de mediu este o disciplină integrată în programa generală de învăţământ încă din anul 1979, iar programul... KOLOG - primul şi cel mai important program naţional de educaţie ecologică şi dezvoltare în şcoli - se desfăşoară încă din anul 1986. Trofeul "Cea mai Verde şcoală din România" va fi acordat şcolii cu cele mai bune rezultate evaluate în cadrul competiţiei şi va consta într-o excursie cu temă ecologică în Austria, una din ţările asociate proiectului. Şcolile şi programele înscrise în proiect vor forma la final "Harta şcolilor Verzi din România", ce doreşte să ofere o perspectivă la nivel naţional asupra activităţilor educaţionale dedicate protejării mediului. Proiectul "Harta şcolilor Verzi din România" este iniţiat de Henkel România în colaborare cu Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, şi este susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
Citește pe Antena3.ro