BUCUREŞTI ● Proiectul Asociaţiei Goodartofnoon merge mai departe
Harta Verde a Bucureştiului va fi susţinută, în cadrul unui
proiect-pilot, de elevii din liceele bucureştene. Scopul acestui
proiect demarat de curînd este de a pune la dispoziţia tinerilor un
instrument care să-i ghideze în redescoperirea oraşului şi de a le
oferi posibilitatea de a-şi face auzită vocea.
BUCUREŞTI ● Proiectul Asociaţiei Goodartofnoon merge mai departe
Harta Verde a Bucureştiului va fi susţinută, în cadrul unui proiect-pilot, de elevii din liceele bucureştene. Scopul acestui proiect demarat de curînd este de a pune la dispoziţia tinerilor un instrument care să-i ghideze în redescoperirea oraşului şi de a le oferi posibilitatea de a-şi face auzită vocea.
Harta Verde a Bucureştiului ajunge în două prestigioase licee ale Capitalei: Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" şi Colegiul Naţional "Sf. Sava". Proiectul educaţional se va desfăşura pe durata a cinci luni în ideea de a-i familiariza pe elevi cu conceptul şi de a-i sprijini în realizarea propriilor hărţi verzi. Nu este vorba, cum pripit s-ar putea crede, despre realizarea unor simple replici ale Hărţii Verzi a Bucureştiului, la o scară mai mare. Este vorba, de fapt, despre o unealtă pe care o au la dispoziţie pentru a cunoaşte mai multe despre mediul în care trăiesc, cu bune şi cu rele, de a le da posibilitatea să-şi exprime ideile şi opiniile vizavi de ce merge bine şi ce ar trebui îmbunătăţit, în fine, de a pune bazele unei platforme de comunicare între ei şi administraţia locală în ideea dezvoltării unor proiecte de viitor. În plus, elevii vor avea ocazia, printr-o serie de ateliere de lucru şi cursuri specializate, să acumuleze cunoştinţe de cartografie, să afle mai multe despre istoria Bucureştiului, să înveţe despre natură, arhitectură şi mediul urban în general, despre poluare şi ameninţările la adresa unui mediu sănătos, despre practici şi atitudini durabile. Înarmaţi cu astfel de cunoştinţe, tinerii vor putea apoi să se facă mai bine auziţi şi să-şi exprime propria viziune asupra Bucureştiului.
PUBLICATE. Ei vor descoperi care sînt resursele pe care se sprijină dezvoltarea durabilă a unui oraş, dar mai ales cum pot fi acestea conservate şi dezvoltate, care sînt frînele ce împiedică dezvoltarea lor, ce soluţii se pot găsi pentru rezolvarea problemelor legate de dezvoltarea durabilă a oraşului. În acest sens, hărţile elevilor vor fi publicate, iar ideile lor vor fi prezentate autorităţilor.
Green Map
Hărţile verzi realizate de tineri se bucură de o mare popularitate la nivel mondial, în cadrul reţelei iniţiate de Green Map System. Evidenţierea resurselor eco-culturale, sociale şi economice care ne influenţează viaţa de zi cu zi nu este decît un prim pas spre o comunitate mai sănătoasă, plină de viaţă, durabilă. Cum se văd aceste resurse prin ochii tinerilor? Ce putem învăţa din experienţa lor? Ce soluţii propun ei şi care sînt lucrurile de care au ei nevoie pentru un mediu sănătos? Iată doar cîteva dintre întrebările la care putem afla un răspuns prin intermediul hărţilor verzi pe care le vor realiza. Zonele propuse pentru ilustrarea pe hartă vor fi mai restrînse – la nivel de stradă sau cartier, pe zone şi echipe de lucru alese tot de ei.Citește pe Antena3.ro