In planul Municipiului Bucuresti intocmit in 1943, Parcul Bordei a fost trecut drept parc. Acest lucru contrazice toate afirmatiile autoritatilor locale care au sustinut faptul ca parcul a fost incadrat la capitolul: "zona verde".
|
|
ISTORIE. Atat hartile din 1938 (foto sus), cat si cele din 1943 demonstreaza ca Parcul Bordei n-a fost considerat niciodata zona verde
|
In planul Municipiului Bucuresti intocmit in 1943, Parcul Bordei a fost trecut drept parc. Acest lucru contrazice toate afirmatiile autoritatilor locale care au sustinut faptul ca parcul a fost incadrat la capitolul: "zona verde".
Hartile vechi ale Bucurestiului arata clar ca Parcul Bordei a fost incadrat la categoria "parc" si nu la cea de "zona verde", asa cum au spus de fiecare data edilii Capitalei.
Daca alesii locali, cei care se intrunesc astazi pentru a discuta din nou proiectul lui Costel Constanda, ar fi rasfoit putin istoria Capitalei
si-ar fi dat seama de la bun inceput ca Parcul Bordei nu putea fi dat in proprietate unui particular.
Conform planului Municipiului Bucuresti din 1943, Bordei era trecut parc. In hartile mai vechi din 1938, zona a fost denumita Gradina Bordei, parcul cu acelasi nume fiind inaugurat chiar de Regele Carol al II-lea.
Interesant este faptul ca presedintele Traian Basescu pe vremea cand ocupa fotoliul de primar general a vorbit tot despre Parcul Bordei si nu despre o zona verde. "Cat voi fi eu primar, acolo va ramane parc", spunea fostul edil-sef al bucurestenilor. Nici primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, nu este de alta parere. "Eu il tin minte ca parc de cand eram copil. Ma duceam impreuna cu fratele meu si ne placea sa mergem peste podul care leaga insula. Realitatea este ca nu trebuia restituit nimic dintr-un parc care a fost constituit inaintea comunistilor", a spus Chiliman. Si totusi, parcul are acum un stapan.
LIPSA DE INTERES. Juristii Primariei Capitalei nici macar n-au facut efortul sa se duca la procesul pe care Costel Constanda l-a intentat institutiei. Despre a citi istoria unui oras care era numit pe vremuri "Micul Paris", nici nu s-a pus problema.
Astfel, in prima faza, omul de afaceri, care in 2003 devenea proprietarul a 3,3 hectare din Parcul Bordei, a obtinut usor in instanta dreptul de a construi in zona sapte
vile de lux si un hotel. Decizia instantei a fost contestata de municipalitate, procesul rejudecandu-se. Litigiul dintre municipalitate si Constanda se judeca acum la Tribunalul Bucuresti. Pana la o decizie ferma din partea autoritatilor, Constada, care a pus stapanire pe parc, a si trecut la actiune. Distrugerea zonei verzi a inceput la sfarsitul anului trecut cand au fost defrisati peste 100 de copaci. Actiunea a fost oprita atunci de interventiile facute de Jurnalul National, dar a fost reinceputa de Constada la inceputul anului cand a mai defrisat cativa copaci fara a avea vreo autorizatie. In prezent, la cererea ziarului nostru, Primaria Capitalei impreuna cu Directia Silvica fac o noua expertiza a arborilor din zona.