x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Henri Coandă, omagiat printr-o lecţie interactivă şi alte evenimente speciale, la Şcoala ARC

Henri Coandă, omagiat printr-o lecţie interactivă şi alte evenimente speciale, la Şcoala ARC

de Robert Veress    |    07 Iun 2012   •   10:49
Henri Coandă, omagiat printr-o lecţie interactivă şi alte evenimente speciale, la Şcoala ARC

Campania Jurnalului National de recuperare si revalorificare a patrimoniului Henri Coande da roade nu doar prin sensibilizarea autoritatilor, ci si prin stimularea tuturor cititorilor care pot face ceva pentru memoria marelui savant roman.

Am aflat ca Scoala Metropolitana 'Academia Romana pentru Copii' (ARC) organizeaza o lectie interactiva speciala, in cadrul unei saptamani intregi de evenimente dedicate lui Henri Coanda si, evident, nu am putut rata ocazia de a vedea ce au pregatit ARC-asii...

Lectia a fost, intr-adevar, speciala. In Sala de Stiinte s-au strans toti ARC-asii, de la toate clasele (I-IV) si toate cadrele didactice. Invatatoarea de la clasa a III-a, Dora Viziteu, a condus 'ostilitatile'. Pentru inceput, pe ecranul retroproiector a fost prezentat un material PowerPoint cu informatii despre viata, activitatea si realizarile lui Henri Coanda. Explicatiile din material au fost detaliate de cadrele didactice, cu ajutorul elevilor, invitati si ajutati sa explice amanuntele cu care nu erau familiarizati.

Cu aceasta ocazie, s-a vazut cat de utila a fost prezentarea: foarte putini copii stiau de existenta lui Henri Coanda si mai putini despre cele mai importante realizari ale sale – primul avion cu reactie si efectul Coanda. Insa, la final, au realizat importanta mostenirii Coanda si poate se vor alatura campaniei Jurnalul National & Asociatia Henri Coanda, trimitandu-i un email premierului Victor Ponta, rugandu-l sa faca ceva pentru ca ei sa poata vizita Muzeul Henri Coanda, cat de curand.

Dupa prezentarea PowerPoint, a urmat si una video, cu o demonstare foarte simpla a efectului Coanda. Partial, experimentul video a putut fi reprodus chiar acolo, in sala-laborator. E foarte simplu – puteti face acasa acelasi lucru. Aveti nevoie de trei betisoare de mancat chinezesti, o lingura de plastic si, eventual, de doua dopuri de pluta. Ideea e ca jetul de apa sau aer va atrage lingura, atunci cand aceasta este orientata inspre jet cu fata convexa si o va respinge, atunci cand este orientata cu fata concava.

In a treia parte a lectiei, elevii au realizat macheta din carton colorat a unui avion de epoca, sub indrumarea cadrelor didactice. A fost, evident, cel mai distractiv moment!

La final, dupa ce toti s-au mandrit cu ce fabricasera, Irina Negoita, directorul educational ARC a anuntat ca urmatoarele evenimente din saptamana Henri Coanda vor fi o demonstratie de aeromodele in parcul Izvor si, ulterior, o vizita la Aeroportul Intaernational Henri Coanda.

P.S. In cazul in care ati organizat, veti organiza, ati participat sau veti participa la evenimente dedicate lui Henri Coanda, va rugam sa ni le semnalati! Multumim!

×