x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Herăstrău, rupt de Stolojani

Herăstrău, rupt de Stolojani

de Gabriela Antoniu    |    12 Sep 2007   •   00:00
Herăstrău, rupt de Stolojani
Sursa foto: VICTOR STROE/

Directorul Grupului de Investigaţii Politice (GIP), Mugur Ciuvică, il acuză pe liderul PLD, Theodor Stolojan, că printr-un act normativ semnat pe vremea cănd era premier a improprietărit cu o parte din Parcul Herăstrău firma CTT SA, la care soţia sa era acţionar.

Potrivit unui comunicat al GIP, există documente care demonstrează că fostul premier Theodor Stolojan "a dat", printr-un act normativ, "o bucată din Parcul Herăstrău firmei la care era acţionar soţia sa". "Theodor Stolojan este singurul demnitar romăn care a semnat hotărări de guvern de pe urma cărora a profitat direct propria soţie. La inceputul anilor ’90, in perioada in care Theodor Stolojan era ministru de Finanţe şi, apoi, prim-ministru, nici o afacere importantă a Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) nu s-a făcut fără participarea directă a Elenei Stolojan", susţine Ciuvică. El adaugă că actualul BTT, "moştenitorul Biroului de Turism pentru Tineret dinainte de 1989", este una dintre societăţile de stat "implicate in mari scandaluri de corupţie". "Afacerile necurate in care a fost implicată societatea au făcut obiectul mai multor anchete ale Parchetului, unul dintre şefii BTT, Liviu Vaclea, fiind chiar arestat şi condamnat pentru devalizarea companiei", scrie Ciuvică.


Compania de Turism pentru Tineret SA (CTT) a fost infiinţată, ca societate comercială, prin Hotărărea de Guvern 91 din 4 februarie 1991, semnată de prim-ministrul Petre Roman şi avizată de ministrul de Finanţe Theodor Stolojan, precizează GIP. "Capitalul social al CTT era uriaş. Practic, noua societate prelua aproape intregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri ş.a.m.d.). După doar o săptămănă de la infiinţare, CTT se asocia cu Elena Stolojan, soţia ministrului de Finanţe din acel moment, in firma Dragon Medical Complex. CTT participa in această firmă cu Baza de Agrement Băneasa, situată pe malul lacului Băneasa, cu tot cu activele sale", scrie Ciuvică.


ACŢIONARUL ELENA. El adaugă că la 11 septembrie 1992, Elena Stolojan, soţia primului-ministru de la acea dată, devenea acţionar la CTT SA. Ciuvică arată că după alte două luni, la 10 noiembrie 1992, Stolojan semna HG 718/1992 privind modificarea HG 91/1991 privind infiinţarea SC Compania de Turism pentru Tineret SA, care prevedea majorarea capitalului social şi "intregirea patrimoniului" societăţii cu "complexul sportiv, turistic şi de agrement «Herăstrău» Bucureşti". "Astfel, după doar două luni de la momentul in care Elena Stolojan devenise acţionar al CTT SA, valoarea acţiunilor sale a crescut considerabil. Motivul: Theodor Stolojan, primul-ministru al Romăniei, a improprietărit firma la care soţia sa era acţionar cu o parte din Parcul Herăstrău. Afacerea Stolojan - CTT este un caz unic pănă acum in Romănia, in care un prim-ministru dă, printr-o hotărăre de guvern, o bucată dintr-un parc al Capitalei firmei la care soţia sa este acţionar", susţine Ciuvică.


O AVERE
"Capitalul social al CTT era uriaş. Practic, noua societate prelua aproape intregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri ş.a.m.d.)"
Mugur Ciuvică
directorul Grupului de Investigaţii Politice

×
Subiecte în articol: observator theodor stolojan stolojan